Ob pojavu alergije na sonce je treba kožo ohladiti in namazati z blažilno kremo. Foto: Shutterstock
Ob pojavu alergije na sonce je treba kožo ohladiti in namazati z blažilno kremo. Foto: Shutterstock

Odveč ni niti nošenje svetlih in zračnih oblačil ter jemanje zdravil, antihistaminikov.

Po besedah farmacevtke in predsednice Lekarniške zbornice Slovenije Darje Potočnik Benčič prave alergije na sonce niso zelo pogoste, vseeno pa ima veliko ljudi težave s kožo, ki so posledica izpostavljanja sončnim žarkom. "Velikokrat gre za preobčutljivostne reakcije, ki so posledica kombinacije sonca, morske vode in krem za zaščito pred soncem z neprimernimi podlagami. Reakcije so lahko tudi kombinacija uporabe zdravil in sončnih žarkov," je povedala za STA.

Posledice vpliva sončnih žarkov na kožo se lahko pojavijo takoj ali pa z zamikom. Do učinkov ultravijoličnega sevanja pride pri vseh ljudeh, ki so dovolj dolgo izpostavljeni soncu. Najprej nastopi akutno vnetje z rdečino, ki je v bistvu sončna opeklina, sledi porjavelost, zadebelitev zgornje plasti kože in druge spremembe. Škodljiva učinka, ki lahko nastaneta zaradi čezmernega izpostavljanja sončni svetlobi, sta prezgodnje staranje kože in rak kože.

Prava alergija na sonce nastane hitro po izpostavljenosti soncu. "Najpogosteje prizadene svetlopolte mlajše ženske v prvih desetletjih življenja," je opozorila farmacevtka Venceslava Bavčar. Kožne spremembe se najpogosteje pojavijo na izpostavljenih mestih dekolteja, ramen in nadlahti. "Zaradi obsevanja v koži nastajajo prosti radikali. Ti celice poškodujejo in sproži se reakcija, v kateri pride do sproščanja histamina, ki je krivec za simptome oziroma znake alergije," je pojasnila Potočnik Benčič.

Pri alergijah na sonce se spremembam na koži lahko pridružijo tudi glavobol, vročina ali mrzlica in slabost. Foto: Reuters
Pri alergijah na sonce se spremembam na koži lahko pridružijo tudi glavobol, vročina ali mrzlica in slabost. Foto: Reuters

Rdečkasti mehurčki in srbečica

Tipična alergija se pokaže kot koprivnica. Izpostavljeni deli kože so posuti z drobnimi, rdečkasto obarvanimi mehurčki. Lahko se pojavijo tudi večja območja otečene kože in zatrdline. Značilna je tudi srbečica.

Po besedah Venceslave Bavčar so pri alergijah na sonce spremembam na koži lahko pridruženi tudi glavobol, vročina ali mrzlica in slabost. "Težave z alergijo lahko vztrajajo celo življenje, vendar se sčasoma pojavljajo v blažji obliki ali popolnoma izzvenijo zaradi razvoja tolerance," pravi.

Ko se pri posamezniku pojavi alergija ali preobčutljivostna reakcija kože, je najučinkovitejši ukrep izogibanje soncu. Kožo je prav tako treba hladiti – lahko s hladno ali mlačno vodo. Za umiritev srbečice pomagajo hladilni geli, ki vsebujejo zdravilo antihistaminik. Dodatno lahko kožo negujemo in hladimo z geli, ki vsebujejo alojo ali pantenol. Ta učinkovito pomaga tudi pri regeneraciji poškodovane kože.

Dolgi rokavi, hlače in sončna očala

Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije svetuje, da se alergiki pred soncem zaščitijo z lahkimi, svetlimi in zračnimi oblačili tako, da so prekriti vsi deli kože. "To pomeni, dolgi rokavi, dolge hlače ali krilo in pokrivalo. Pomembna je tudi zaščita oči s sončnimi očali," navaja.

Vedno se soncu ne moremo izogniti. V tem primeru pomaga uporaba zdravil, antihistaminikov. Priporočljivo je njihovo jemanje še pred predvidenim izpostavljanjem soncu, torej nekaj dni pred odhodom na morje, bazen ali v hribe.

Če se pri osebi pojavi hujša oblika alergične reakcije, ki jo spremlja močno srbenje, če je velik del kože prizadet in če pripravki, ki so priporočljivi pri samozdravljenju, ne pomagajo, pa je potreben obisk zdravnika.