Ženske se težje odvadijo kajenja kot moški. Foto: EPA
Ženske se težje odvadijo kajenja kot moški. Foto: EPA

V Sloveniji sicer kadi manj žensk kot moških in delež kadilcev že dalj časa pada, a število žensk, ki kadijo, se ne zmanjšuje, ugotavljajo na Inštitutu za varovanje zdravja. Delež kadilk ne narašča, od sprejetja protitobačnega zakona morda celo malo upada, a še malo pred tem je število kadilk naraščalo. Drugače je pri moških, pri katerih delež kadilcev upada, pravi Čakš, nacionalni sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za tobak v Sloveniji.

V Sloveniji med prebivalci, starimi 15 let in več, kadi okoli 22 odstotkov žensk in nekaj več kot 28 odstotkov moških. Med odraslimi kadilci moški pogosteje nehajo kaditi, ženske pa redkeje, pojasnjuje Čakš in dodaja, da bo nujno treba preventivno ukrepati in preprečiti, da ljudje začnejo kaditi.

Kaj je pomembno, ko se odločimo nehati?
Ob svetovnem dnevu brez tobaka je Čakš podal tudi nekaj nasvetov, kako prenehati kaditi - po njegovem prepričanju je za človeka, ki se odloči, da bo nehal kaditi, najpomembneje, da spozna svoj način kajenja. In ko se nekdo odloč, da bo nehal kaditi, naj ne obupuje, še pravi in dodaja: "Tudi če mu v prvem ali drugem poskusu ne bo uspelo, naj ne obupa." "Vsak poskus bo neka nova izkušnja, ki mu bo povedala, kje je padel v past, in naslednjič se ji bo izognil," še dodaja.

Slovenski sodelavec Svetovne zdravstvene organizacije na področju tobaka ob tem še svetuje: "Pomembno je, da kadilec, ko se odloči prenehati, odstrani vse, kar ga spominja na kajenje. Torej tudi pepelnik, vžigalnik in prostor, kjer je običajno kadil, mogoče zamenja lokal, kjer je običajno kadil, ali pijačo, ki jo je običajno kombiniral s cigareto." Čakš ob tem še opozarja, da je tistim, ki želijo opustiti kajenjei, "treba pomagati, ne pa jih obsojati". "Večina kadilcev bi rada nehala kaditi, pa ne zmore, saj je to vendarle odvisnost," še pravi.

Slovenija med najmanj kadilskimi državami
Slovenija je sicer, kar se tiče deleža kadilcev v celotni populaciji, po podatkih Eurobarometra med najmanj kadilskimi državami v Evropi - pri nas kadi "le" okoli 17 odstotkov prebivalcev. A Čakš opozarja, da to ni razlog za uspavanje, saj prihajajo vedno nove generacije in mladi ljudje postajajo odvisni, zato je preventiva tako pomembna.

Mlade je treba podučiti, kakšna past je tobak, še meni. Podatki iz raziskave, opravljene med šolarji leta 2006, kažejo, da med 15-letniki kadi 16 odstotkov deklet in 20 odstotkov fantov. Med odraslimi rednimi kadilci je kar od 80 do 90 odstotkov takih, ki so svojo kadilsko zasvojenost razvili prav v mladosti, opozarjajo na Inštitutui za varovanje zdravja.