Presaditev srca je pri nas glede na število prebivalcev že štiri leta največ na svetu, in kot kaže, bo tako tudi letos. Foto: BoBo
Presaditev srca je pri nas glede na število prebivalcev že štiri leta največ na svetu, in kot kaže, bo tako tudi letos. Foto: BoBo

Letos so v Sloveniji do sredine septembra presadili 31 ledvic, 25 src, 20 jeter in štiri trebušne slinavke.

Trenutno je v Sloveniji na čakalnem seznamu za presaditev 178 bolnikov: 24 jih čaka na presaditev jeter, 96 na presaditev ledvice, 58 na presaditev srca in en na presaditev trebušne slinavke ter pet na presaditev trebušne slinavke v kombinaciji z ledvico. Foto: MMC RTV SLO

Junija pa so po sedmih letih v Ljubljani spet presadili ledvico žive darovalke. Odvzeli so ji jo z najsodobnejšo, laparoskopsko metodo.

Slovenija od leta 2000 sodeluje v mreži Eurotransplant, v katero je povezanih osem držav: Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Nemčija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška in Madžarska. Že peto leto zapored se lahko ponašamo z največ presaditvami srca na svetu glede na število prebivalcev. Tudi v programu presaditve ledvic je naša država visoko nad povprečjem držav Eurotransplanta.

Presaditev ledvice bolniku omogoči novo, povsem drugačno življenje, pripoveduje Helena Lombar iz Preddvora.

Ledvice so ji odpovedale kmalu po rojstvu prve hčere, pri komaj 22 letih. Po dveh letih zanjo zelo mučne dialize je dočakala presaditev. Prejeti organ je deloval 14 let. In ko je odpovedal, si je želela le eno: novo ledvico. Danes se z enako težavo spopada njena hči Nika. Še pred kratkim uspešna nogometašica, članica mladinske reprezentance, zaradi bolezni tri popoldneve na teden preživi na dializi. Pravkar je končala preiskave, po katerih jo bodo uvrstili na seznam čakajočih na transplantacijo.

V Sloveniji so zadnja leta presajali izključno organe umrlih darovalcev. Marko Arnol z Nefrološke klinike pojasnjuje: "Ko se je Slovenija pridružila Eurotransplantu, se je izrazito povečalo število ledvic umrlih darovalcev, s tem se je skrajšal čakalni seznam. Bolniki so v povprečju na novo ledvico čakali leto ali celo manj, zato takrat nismo videli potrebe po presajanju ledvic živih darovalcev. Toda danes predvsem mlajši bolniki lahko na novo ledvico, ki jim spremeni kakovost življenja, podaljša preživetje, čakajo zelo dolgo."

Na seznam darovalcev je pri nas vpisanih samo 5.100 ljudi, tudi zato, ker tega ne morejo opraviti s preprostim podpisom pri zdravniku, ampak je treba to opraviti na sedežu Slovenije transplanta v UKC-ju Ljubljana ali na Rdečem križu. "V Sloveniji imajo ljudje specifičen pomislek: da bo nekdo organ dobil prek zvez. A to se ne more zgoditi, saj najprimernejšega prejemnika izbere računalnik na sedežu Eurotransplanta, v Belgiji," pove eden izmed koordinatorjev Slovenije transplanta, zdravnik Ženja Tomažinčič.

Doslej se še ni zgodilo, da bi bil kdo izmed darovalcev vpisan na seznam Slovenije transplanta. Voljo darovalcev zato izrazijo njihovi svojci. Tako jo je tudi naša sogovornica Helena Zupan. Po nenadni smrti njenega moža so skupaj s sinom in hčerko potrdili, da bi bil njihov pokojni mož in oče pripravljen darovati organ. "Bil je altruist, zelo rad je pomagal. In da pomaga še po smrti, je dober občutek," pravi.

Prav zaradi pomanjkanja organov so po sedmih letih ponovno obudili program presaditve ledvice živega darovalca. Valerija Nedeljko iz okolice Ptuja je ledvico darovala svojemu najstniškemu sinu Denisu. Pred posegom je Denis dobival tudi po 35 tablet na dan, tri popoldneve v tednu se je s Ptuja vozil na dializo v Ljubljano. Ko je prebrala, da je mogoča tudi presaditev ledvice staršev otroku, je takoj povprašala zdravnike, ali bi tako lahko pomagali Denisu.

"Mi kot družina smo Denisovo dializo zelo težko sprejeli. Najhuje je, ko ti povejo, da je z otrokom nekaj narobe," pove v solzah. Ko so izvedeli, da je Valerija lahko darovalka, je bila njihova sreča neizmerna. Poseg so v UKC-ju Ljubljana izvedli z najsodobnejšo, neinvazivno metodo – laparoskopsko. Denisova mama je bolnišnico zapustila po nekaj dneh. V kratkem načrtujejo še pet tovrstnih presaditev.

Letos so v Sloveniji do sredine septembra presadili 31 ledvic, 25 src, 20 jeter in štiri trebušne slinavke.

Darilo življenja
Darilo življenja