Zdravniki so soglasja k nadurnemu delu umaknili s prvim septembrom, čeprav bodo spremembe plačila dodatkov začele veljati šele v začetku prihodnjega leta. Foto: EPA
Zdravniki so soglasja k nadurnemu delu umaknili s prvim septembrom, čeprav bodo spremembe plačila dodatkov začele veljati šele v začetku prihodnjega leta. Foto: EPA

Govorili bodo predvsem o opozorilih, ki so jih glede tega izrekli nekateri ugledni zdravniki. Na sestanku se bodo skušali dogovoriti, kako po sprejetju zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ureja tudi dodatke za dežurstva, zagotoviti 24-urno zdravstveno oskrbo.

Sicer sta Pahor in Marušič ocenila dosedanje dejavnosti ministrstva za zdravje za dosego ciljev v zvezi z reformo zdravstvenega sistema. Marušič je tako napovedal, da bo jeseni predstavil zakon o zdravstveni dejavnosti in zakon o zdravstvenem zavarovanju. Zakona bi bila lahko sprejeta v prihodnjem letu, je še dejal Marušič.

Türk predlaga začasno kolektivno pogodbo
Minister za zdravje, predsednik zdravniškega sindikata Fides in predsednik zdravstvenega sveta so se na sestanku pri predsedniku države strinjali, da bo treba hitro ukrepati in spremeniti sistem dežurstev ter tudi v prihodnje zagotoviti najvišjo raven zdravstvenih storitev. Skrbi jih, da bodo odpoklici soglasij zdravnikov za delo čez redni delovni čas poslabšali dostopnost do zdravstvenih storitev, ki so povezane s 24-urno zdravstveno oskrbo. Kot mogoče rešitve so omenjali reorganizacijo mreže dežurnih mest na osnovi strokovnih in organizacijskih izhodišč s povezovanjem med zdravstvenimi zavodi. Na podlagi tega bi lahko predstavljali dobro osnovo za razmislek o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki zmanjšuje vrednost dela med dežurstvom. Predsednik Türk je tako predlagal možnost takojšnje sklenitve začasne kolektivne pogodbe ali drugega pravno zavezujočega akta, ki bi veljal v času priprave novega sistema dežurstev in bi zagotovil opravljanje dežurstev v zdravstvenih zavodih na način in z nagrajevanjem, kakršna sta v veljavi zdaj.

"Transplantacijska dejavnost bi lahko zastala"
Kot je znano, je zdravnica Jasna Vončina premierja v pismu pozvala, naj pomaga vzpostaviti stanje, ki bo omogočilo dosedanje nemoteno delovanje zdravstvenega sistema, tudi transplantacijske dejavnosti. Ta se namreč skoraj v celoti izvaja zunaj rednega delovnega časa, je opozorila Vončina. Skrbi jo, da bo po prvem septembru transplantacijska dejavnost v Sloveniji morala prenehati delovati, in zato lahko s sprejetimi vladnimi odločitvami, ki posegajo v delo zdravstvenega osebja zunaj rednega delovnega časa, lahko nastane nepopravljiva škoda, ki jo bodo najbolj čutili bolniki. Predsednik zdravstvenega sveta Rajko Kenda pa je v začetku meseca predsedniku države Danilu Türku poslal pismo, v katerem je opozarjal na hude posledice zmanjšanja obsega zdravniškega dela za bolnike.