Bolezni se širijo tudi prek otroških igrač. Foto: MMC RTV SLO
Bolezni se širijo tudi prek otroških igrač. Foto: MMC RTV SLO
Pri smrti deklice je nastal splet nesrečnih okoliščin. Foto: MMC RTV SLO
Smrt 15-mesečne deklice za adenovirusom

Za adenovirusom, ki povzroča vnetje dihalnih poti, je v enem izmed ljubljanskih vrtcev namreč zbolelo več otrok, 15-mesečna deklica pa je prejšnji teden v UKC-ju Ljubljana tudi umrla. Zdravnica z UKC-ja Andreja Škofljanec je pojasnila, da so deklico v intenzivno enoto kliničnega oddelka za otroško kirurgijo sprejeli prejšnji teden. "V konkretnem primeru je šlo za neobičajen potek bolezni, in sicer za prizadetost dihalne poti," je dejala.
Milan Čižman s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja je povedal, da so imeli na kliniki hospitaliziranega enega otroka, ki pa je že v domači oskrbi. Pojasnil je še, da so virusi, ki so bili ugotovljeni pri deklici, sicer običajni v zimskem času, po navadi pa ne povzročajo tako hude oblike obolenja.
Dodal je, da se okužbe deklice ni dalo napovedati, saj tudi po podatkih matere ni bilo nobenih znakov, ki bi nakazovali usodno poslabšanje. "To so redki primeri in v svoji dolgoletni karieri takega primera še nisem imel," je dodal.
Dobra higiena in pozornost na simptome
Adenovirusi so v zimskem času običajni, širijo pa se s kašljem. Virusna bolezen sicer lahko poteka v različnih delih dihalne poti, običajno pa se kaže kot prehlad z višjo temperaturo. Škofljančeva je še opozorila, da se predvsem pri majhnih otrocih in dojenčkih lahko kaže tudi kot okužba spodnjih dihal. Po navadi so vidni tudi simptomi, kot so lajajoč kašelj, hripavost, slišati pa je mogoče, ko gre zrak skozi dihalne poti.
"Vrtci lahko z dobrim zračenjem skrbijo za splošno higieno in dezinfekcijo igrač zmanjšajo možnosti za širjenje virusa, popolnoma preprečiti pa tega ne moremo," je sklenil Čižman.
Sprejeti vsi potrebni ukrepi
Uradnih informacij, kaj točno se je zgodilo, ravnateljica vrtca Miškolin Branka Mak ob pogovoru za MMC sicer še ni imela. Pojasnila je, da so se prva obolenja pojavila pred približno dvema tednoma. Medtem ko so v vrtcu zbolevali še drugi otroci, se je umrla deklica zdravila doma, ker je njena starejša sestra, tudi gojenka vrtca, ravno prebolevala norice.
Ob tem je pojasnila, da imajo od dneva, ko je bila deklica hospitalizirana, dokumentirano, koliko otrok je bilo navzočih. Ko so prvič izvedeli za obolenja, so vedeli le, da je en otrok v bolnici, pet pa jih je bilo doma zaradi vročine, vnetih oči in prehlada. Od takrat so dnevno spremljali dogajanje in takoj začeli izvajati higienske ukrepe: odstranili so vse plišaste igrače, dnevno razkužujejo igrače, ki se uporabljajo, ter poostrili osebno higieno otrok.
"Vrtec je za zdrave otroke"
Velikokrat so tudi sami poklicali starše otrok, kje so ti, zdaj pa jih še dodatno spodbujajo, naj sporočijo, kje so otroci. Ob tem je dodala, da je pričakovala tudi podporo staršev, a so bile na koncu stvari še dodatno napihnjene.
Pričakuje tudi, da jo bodo starši razumeli, ko pripeljejo otroke z znaki obolelosti, kako težko jih je poklicati, da je njihov otrok bolan in imajo zaradi tega težave v službi.
"Vrtec je za zdrave otroke. Edino zdrav otrok se bo lahko normalno razvijal. Bolan otrok spada v domačo oskrbo, ker takrat potrebuje posebno nego, starše. Vrtec tega ne more nadomestiti," je pojasnila. Trenutno so v vrtcu štirje otroci, ki pa niso okuženi z virozo, večina otrok pa je preventivno doma. Dodala je še, da bo informativni sestanek o bolezni organizirala po novem letu.

Smrt 15-mesečne deklice za adenovirusom