Vodstvo zavoda ni zadovoljno s svetom zavoda. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo zavoda ni zadovoljno s svetom zavoda. Foto: MMC RTV SLO

Glede na dogajanje na zadnjih sejah lahko razumem podpisnike tega pisma in zakaj je do tega prišlo. A tudi iz izjav članov sveta zavoda je razvidno, da nihče ni zadovoljen s potekom, trajanjem, zaključki sej. Ne vem, ali se ne znamo pogovarjati ali se ne znamo slišati.

Vlasta Kovačič Mežek, predsednica sveta zavoda
Kolar Celarc
Težave bi ministrica Kolar Celarčeva reševala z menjavami v svetu zavoda. Foto: BoBo

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ima enajst članov, od tega jih šest imenuje ustanovitelj, torej država oziroma v njenem imenu ministrstvo za zdravje. Zdajšnja šesterica z izjemo predsednice sveta zavoda Vlaste Kovačič Mežek je na tem položaju šele eno leto, saj je vlada februarja lani razrešila prejšnje člane, vključno s takratnim predsednikom sveta zavoda Bogdanom Čepičem, in na njihovo mesto imenovala Ljuba Germiča, Draga Naberšnika, Stanislavo Naterer, Simona Trpina in Renato Babić Valentinčič.

Vodstvo UKC-ja Maribor opozarja: svet jim nalaga preveč dela in izvaja mobing

Kmalu po njihovem imenovanju se je zamenjal direktor, saj je dolgoletni prvi mož Gregor Pivec po številnih pritiskih zaradi neuspešnega reševanja težav glede pomanjkanja anesteziologov odstopil, za vršilca dolžnosti direktorja pa je bil z odločno podporo ministrice Milojke Kolar Celarc imenovan Janez Lavre. Zanj je sicer po zelo burni razpravi glasovalo le šest članov sveta zavoda.

Spori tudi znotraj sveta, sporno pismo
Iz seje v sejo sveta zavoda so razhajanja med vodstvom bolnišnice in nekaterimi člani sveta zavoda, v prvi vrsti Stanislave Naterer in Ljuba Germiča, postajala vse očitnejša, vse dokler ni na zadnji seji na začetku tega tedna dokončno počilo. Natererjeva je namreč prišla na sled pismu, ki ga je vodstvo bolnišnice decembra lani naslovilo na ministrstvo za zdravje. V njem se je ministrici pritožilo nad domnevno prevelikimi zahtevami nekaterih članov sveta zavoda, s čimer naj bi ti celo ovirali delovanje bolnišnice.

Ko so za to pisanje izvedeli še preostali člani sveta zavoda, so ogorčeni zaradi takšnega "zahrbtnega" ravnanja zahtevali pojasnila in pomočniki direktorja - pod pismom so namreč podpisane strokovne službe UKC-ja na čelu s strokovno direktorico Darjo Arko, medtem ko naj bi bil Lavre s tem pisanjem samo seznanjen - so po prvotnem presenečenju le pojasnili, da je bil to le izhod v sili.

Nalaganje dela vodstvu
Po besedah pomočnika direktorja Milana Soršaka je pismo nastalo v času, ko so bile njihove strokovne službe zasute s pripravami gradiva za dve zaporedni seji sveta zavoda decembra. Kot je dejal, se vsi v bolnišnici trudijo, da bi zadostili zahtevam sveta zavoda, a se jim vedno znova nalaga dodatne zadolžitve, hkrati pa so vedno deležni le kritik. Kot je dejal, niso videli drugega izhoda, nikakor pa da niso predlagali zamenjave članov sveta zavoda, kot jim je to očitala Natererjeva.

Lavre je razpravo, ki se je zavlekla pozno v noč, le tiho spremljal. V izjavi za medije po seji pa je menil, da so morali biti njegovi pomočniki resnično v stiski, da so se odločili za takšno pismo. "Takšne seje so neobičajne. V vsej desetletni karieri vodenja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec česa takšnega še nisem doživel," je povedal.

Nemočna je bila tudi predsednica sveta zavoda Kovačič Mežkova, ki meni, da je krivda za nastali položaj na obeh straneh. "Glede na dogajanje na zadnjih sejah lahko razumem podpisnike tega pisma in zakaj je do tega prišlo. A tudi iz izjav članov sveta zavoda je razvidno, da nihče ni zadovoljen s potekom, trajanjem, zaključki sej. Ne vem, ali se ne znamo pogovarjati ali se ne znamo slišati," je dejala in kot eno izmed rešitev predlagala, da kdo drug prevzame predsedovanje sveta zavoda. Naslednja seja sveta zavoda je napovedana za 14. februar.



Glede na dogajanje na zadnjih sejah lahko razumem podpisnike tega pisma in zakaj je do tega prišlo. A tudi iz izjav članov sveta zavoda je razvidno, da nihče ni zadovoljen s potekom, trajanjem, zaključki sej. Ne vem, ali se ne znamo pogovarjati ali se ne znamo slišati.

Vlasta Kovačič Mežek, predsednica sveta zavoda