Zdravljenje poteka na Kliniki za nuklearno medicino (fotografija je simbolična). Foto: Televizija Slovenija
Zdravljenje poteka na Kliniki za nuklearno medicino (fotografija je simbolična). Foto: Televizija Slovenija

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v 112 državah, tudi v Sloveniji, in predstavlja kar 15 odstotkov vseh rakov pri njih. Večinoma zbolevajo starejši od 50 let, s starostjo pa se njegova pojavnost močno povečuje. V Sloveniji s to obliko raka na leto zboli okoli 1600 moških, okoli 400 jih tudi umre.

Pri bolnikih, ki imajo lokalno omejeno bolezen, je verjetnost ozdravitve sicer zelo visoka. Če se je rak razširil s prvotnega mesta prostate na druge dele telesa, pa govorimo o napredovalem, razsejanem (metastatskem) raku prostate, ki ga je zdraviti bistveno težje.

Kot so za STA pojasnili na Kliniki za nuklearno medicino, so pogosto prvi korak pri zdravljenju napredovalega raka prostate oblike standardnega zdravljenja, s katerim želijo zmanjšati ali preprečiti tvorbo moških spolnih hormonov, ki spodbujajo rast rakavih celic. Ko postane rak odporen proti tem oblikam zdravljenja, govorimo o raku prostate, odpornem proti kastraciji, ki pa je neozdravljiv.

Ciljano radionuklidno zdravljenje

Na kliniki pa so pred kratkim naredili pomemben napredek pri zdravljenju te razsejane oblike raka. Pri dveh bolnikih so prvič v Sloveniji izvedli tako imenovano ciljano radionuklidno zdravljenje, ki uničuje rakave celice. Radioaktivno zdravilo – podobno sicer že uporabljajo drugje po svetu – so več mesecev razvijali slovenski in tuji strokovnjaki z različnih področij in po navedbah sodelavcev na Kliniki za nuklearno medicino predstavlja prelomni trenutek za slovenske bolnike z rakom prostate.

"Terapija sicer ne omogoča ozdravitve bolnikov, temveč podaljšuje življenje in hkrati bistveno izboljša preživetje brez napredovanja bolezni," je pojasnila predstojnica klinike Katja Zaletel.

Ciljano radionuklidno zdravljenje pomeni, da z radioaktivnim zdravilom uničijo tarčne celice, ki pri bolniku predstavljajo težavo. V primeru rakavih obolenj so to rakave celice. Po besedah Zaletel v primerjavi s kemoterapijo, pri kateri učinek zdravljenja lahko občutijo vse celice v telesu, radioaktivno zdravilo uniči le rakave celice in tako ne vpliva na druga zdrava tkiva in organe. "Zdravljenje bolnikov je zato bistveno učinkovitejše, bolniki pa imajo malo stranskih učinkov," je dejala.

Zdravilo se prejme v žilo

Novo zdravilo, ki ga bolnik prejme v žilo, je sicer za zdaj primerno le za osebe, pri katerih rakave celice izražajo prostatični specifični membranski antigen (PSMA), beljakovino, ki jo običajno najdemo na površini celic raka prostate, na normalnih celicah prostate pa je ni.

Kot je dejala Zaletel, so prvi koraki zdravljenja pri bolnikih, ki sta pred kratkim prejela novo terapijo, v skladu z vsemi pričakovanji. Zaradi zahtevnosti terapevtskega postopka in omejenih prostorskih kapacitet bodo na kliniki sicer zdravljenje v letošnjem letu omogočili manjšemu številu bolnikov z razsejanim rakom prostate. Prizadevajo pa si zdravljenje omogočiti čim večjemu številu bolnikov.

Sistem ciljanega radionuklidnega zdravljenja veliko obeta tudi na področju zdravljenja drugih rakov, poudarja Zaletel. V UKC-ju Ljubljana kot edini v Sloveniji to terapijo že izvajajo za zdravljenje nevroendokrinih rakov, ki takoj za rakom debelega črevesja in danke veljajo za drugo najpogostejšo obliko raka prebavil, uporablja se tudi za zdravljenje ščitničnih bolezni.

Za izvedbo ciljanega radionuklidnega zdravljenja pa je ključna tudi dostopnost diagnostičnih PET-preiskav, s katerimi opredelijo tarčno tkivo. Na kliniki poudarjajo, da je v Sloveniji ta dostopnost bistveno omejena, saj kot edina država v EU-ju nimamo primernega PET-centra s pospeševalnikom delcev, ki bi te preiskave omogočal.

Brez vzpostavitve takšnega centra slovenskim bolnikom ne morejo ponuditi vseh potrebnih preiskav tako na področjih onkologije kot kardiologije, nevrologije, endokrinologije.