V UKC-ju so se zganili šele po posredovanju KPK-ja. Foto: BoBo
V UKC-ju so se zganili šele po posredovanju KPK-ja. Foto: BoBo
Simon Vrhunec, UKC
Vrhunec se do zdaj ni odzval na očitne kršitve. Foto: BoBo

Vzrok za začetek postopka razrešitve Prezljeve je bila ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da je predstojnica inštituta sodelovala v strokovni komisiji, ki je za najugodnejšega kandidata za nabavo laboratorijske opreme izbrala podjetje Kobis. Edini družbenik tega podjetja pa je zakonski partner Prezljeve Marko Prezelj.
Na podlagi te pogodbe je UKC Ljubljana od Prezlja kupil za skupaj 150.000 evrov opreme. Prezljeva se je po ugotovitvah KPK-ja od trenutka, ko je izvedela, kdo bo oddal ponudbo, nahajala v okoliščinah nasprotja interesov.
O tem bi takrat morala obvestiti svojega predstojnika in prenehati delo do odločitve o obstoju nasprotja interesov. A tega ni storila, pač pa je nadaljevala delo, sodelovala pri strokovnem pregledu ponudb in celo (so)podpisala predlog izbire ponudnika. S tem pa je bil podan tudi razlog za njeno razrešitev, so zapisali v UKC-ju Ljubljana. Po podatkih Supervizorja je Kobis z UKCL-jem v zadnjih 10 letih opravil za dobrega 1,1 milijona evrov poslov.
Nikomur se niso prižgali alarmi
Po pisanju Dela pa je bilo pri vsem tem sporno tudi to, da se niti eni osebi na UKC-ju Ljubljana ni posvetilo, da sta Marija in Marko Prezelj zakonca in da bi bila predstojnica inštituta zato lahko v konfliktu interesov.
Na to niso pomislili niti direktor UKC-ja Simon Vrhunec niti članice komisije Barbara Cerkvenik (iz komercialnega sektorja), Ela Senica (pravna služba UKC-ja) in Darja Jereb (poslovna direktorica inštituta), piše časnik. Do mnenja KPK-ja ni na to pomislil nihče, čeprav je Kobis lani od UKC-ja mesečno prejel med 5.600 in 19.500 evri.