V UKC-ju Mishalyja hvalijo kot vrhunskega strokovnjaka. Foto: BoBo
V UKC-ju Mishalyja hvalijo kot vrhunskega strokovnjaka. Foto: BoBo
Upravičena izjema v primeru kirurga Mishalyja?

Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja UKC-ja Ljubljana Borut Geršak je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so leta 2007 v UKC-ju z odhodom Vladimirja Sojaka čez noč ostali brez kardiokirurga. Ker so želeli, da se otroke tudi od takrat operira v Sloveniji, so iskali tuje strokovnjake, ki bi operirali pri nas in bi ob tem usposabljali mlade otroške kardiokirurge.

Pri tem so se dogovarjali tudi s kirurgi iz Nizozemske, Rusije, Avstrije, Velike Britanije in Izraela. Geršak poudarja, da je Mishaly vrhunski, svetovno znani strokovnjak, ki ima licenco zdravnika v Izraelu in v ZDA, izobraževal pa se je v nekaterih najuglednejših medicinskih centrih.

Sicer pa je Mishaly konec januarja 2008 vložil prošnjo za priznavanje diplome, postopek je potekal dolgo, 4. januarja letos je opravil nostrifikacijski izpit, 17. januarja pa je vložil zahtevo za licenco. Ministrstvo za zdravje njegovo vlogo že obravnava, je pojasnil.

Tudi Pogoreliča ne sprašujejo, ali zna brati note
Geršak poudarja, da gre ob pridobivanju licence za Mishalyja v Sloveniji samo za formalnost. "Mishaly ni človek, ki bi po dveh letih medicinske fakultete prosil za delo v Sloveniji, ampak je vodja posebnega oddelka v bolnišnici v Tel Avivu." Ob tem ponazarja: "Nihče ne vpraša pianista Pogoreliča, ali obvlada note oz. ali je končal akademijo, ampak pride in odigra."

Drugo leto že samostojno delo slovenskih kirurgov
Ko so začeli sodelovati z Mishalyjem, so sklenili sodelovanje za vsaj dve leti, pri čemer se to lahko podaljša tudi do pet let, dokler se domači zdravniki dovolj ne usposobijo. Tako Mishalyjeve pomoči prihodnje leto ne bodo več potrebovali, pravi Geršak. Otroška srčna kirurgija namreč po njegovih besedah predstavlja vrh srčne kirurgije, izobraževanje pa je zelo dolgotrajno.

Kot je še poudaril Geršak, se UKC po uspešnosti srčnih operacij pri otrocih uvršča med pet najboljših bolnišnic v Evropi, letno pa se pri nas rodi od 130 do 150 otrok s prirojeno srčno okvaro. Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Simon Vrhunec pa je poudaril, da so v štirih letih cene njegovih storitev prepolovili na od 10.000 do 17.000 evrov.

Časnik Finance je namreč v četrtek poročal, da je UKC Ljubljana Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev, pri čemer bi se dalo dobiti v EU-ju vrhunskega kirurga za precej nižjo ceno, pa še domače bi hitreje usposobili za samostojno delo. Ob tem so poročali, da Mishaly pri nas ves čas operira brez licence.

Upravičena izjema v primeru kirurga Mishalyja?