UKC Maribor. Foto: BoBo
UKC Maribor. Foto: BoBo

Na prvem javnem razpisu za izbiro izvajalca gradnje montažnega objekta za bolnike s covidom-19 niso izbrali nobenega od prijavljenih gradbincev, zato so objavili nov razpis s konkurenčnimi pogajanji, ki še poteka. Strokovni direktor UKC-ja Maribor Matjaž Vogrin je pojasnil, da so v četrtek z ministrstva za okolje in prostor prejeli opozorilo, da bo objekt po izteku epidemije brez uporabnega dovoljenja. Zaradi trenutnih kriznih razmer naj bi ga namreč gradili brez gradbenega dovoljenja.

"Prišli smo v slepo ulico"

"Mislim, da bo treba razmisliti, ali s tem razpisom nadaljevati ali najti novo rešitev," je dejal Vogrin in dodal, da je odločitev glede morebitne ustavitve omenjenega razpisnega postopka v rokah direktorja kliničnega centra Vojka Flisa, ki je sprožil ta postopek. "Prišli smo v slepo ulico in nismo našli pravega odgovora, saj je zadeva zastavljena tako, da se praktično ne da speljati," je v izjavi za medije po seji dodal predsednik sveta zavoda Kazimir Miksić. Kot mogočo novo rešitev je navedel čimprejšnjo nadgradnjo oddelka za onkologijo, s čimer bi lahko sprostili del kirurške klinike, a konkretnih odločitev v povezavi s tem danes niso sprejemali.

Za nadgradnjo onkologije, ki je že dalj časa na vrhu seznama nujnih investicij v UKC-ju Maribor, še nimajo zagotovljenih sredstev. Računajo pa med drugim na kohezijska sredstva za financiranje selitve pljučnega oddelka s Slivniškega Pohorja. "Ravno danes je bil objavljen razpis za izvajalca del. Računamo, da bo to zaključeno na začetku prihodnjega leta in se bo pljučni oddelek končno preselil," je povedal Vogrin.

V prostorih pljučnega oddelka bi potem uredili negovalno bolnišnico, za katero je svet zavoda danes potrdil investicijsko dokumentacijo. Projekt se ocenjuje na nekaj manj kot devet milijonov evrov in naj bi se prav tako kril s kohezijskimi sredstvi.

Veliko si obetajo od napovedanega zakona o investicijah v slovensko zdravstvo

Vogrin je med drugim poudaril tudi nujnost zagotovitve novih prostorov za oddelka za patologijo in za pedopsihiatrijo. Za to za zdaj ni zagotovljenih sredstev, si pa veliko obetajo od napovedanega zakona o investicijah v slovensko zdravstvo. Poslovanje UKC-ja Maribor je sicer lani tako kot druge zdravstvene zavode zaznamovala epidemija covida-19. V celotnem letu so oskrbeli 1621 bolnikov s to boleznijo. Kljub temu so lani izvedli okoli 80 odstotkov preostalega bolnišničnega programa. "Na covidna delovišča je bilo v času najhujše epidemije razporejenega 30 odstotkov kadra, še danes jih je prerazporejenih 15 odstotkov. Da smo kljub temu realizirali več kot 80 odstotkov vsega preostalega programa, štejem za velik uspeh," je dejal Vogrin.

Trenutno se po njegovih besedah izvaja okoli 90 odstotkov programa v primerjavi z letom 2019. Pozitivno poslovanje se za zdaj kaže tudi letos, saj se v prvem trimesečju 2021 izkazuje presežek prihodkov nad odhodki v vrednosti nekaj več kot 275.000 evrov.