Andrej Robida je v pismu opozoril na nekatere nepravilnosti v UKC Ljubljana. Foto: Pixabay
Andrej Robida je v pismu opozoril na nekatere nepravilnosti v UKC Ljubljana. Foto: Pixabay

Vodja katetrskega laboratorija UKC-ja Ljubljana Matjaž Bunc je povedal, da so uvedli novo metodo zdravljenja trikuspidalne zaklopke, ki je bila po njegovih besedah zadnja srčna zaklopka, ki ni bila zdravljena s postopki brez operativne tehnike.

"Bolezen puščanje trikuspidalne zaklopke se je dolgo pojmovala kot benigna bolezen. Ko je prišla v določeno fazo, ni bilo več pomoči. Operacija je bila edina možnost, operativna mortaliteta pa je bila skoraj desetodstotna. Tako se za te posege v svetovnem merilu niso veliko odločali," je Bunc pojasnil v izjavi za javnost.

Pri novi nekirurški metodi bolniku prek dimeljske vene vstavijo trikuspidalno sponko, ki preprečuje vračanje krvi iz desnega prekata v desni preddvor srca.

Zdravljenje srčne zaklopke

"Če pušča zaklopka, ima bolnik otečene noge, jetra, trebuh in vse posledice tega, možnost vnetij, slabo resorpcijo, slabo funkcijo jeter. Ker srce ne more črpati, pride do okvare ledvic. Ko vse skupaj seštejemo, to vodi v prezgodnjo smrtnost. Ena izmed bolnic je bila sprejeta z 22 kilogrami čezmerne teže zaradi zastajanja vode, ne zaradi debelosti. Ko smo jo rekompenzirali, vstavili zaklopko, računamo, da bo stanje vzdrževala. Bila je odpuščena tretji dan po posegu," je opisal.

Na mednarodnem srečanju ameriških kardiologov so po njegovih besedah pred kratkim izpostavili, da se bo smrtnost s to novo metodo s 30 znižala na deset odstotkov, kar je velik dosežek. "Upam, da bodo tovrstnih rezultatov deležni tudi pri nas," je še poudaril.

V UKC-ju Ljubljana računajo na 12 tovrstnih posegov letno je povedal strokovni direktor interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras.

Posegi od leta 2009

V UKC Ljubljana leta 2009 so začeli zdraviti zožitev aortnih zaklopk s perkutano postavitvijo zaklopke. Postopek poteka brez odpiranja prsnega koša skozi žilo na nogi v lokalni anesteziji. V UKC Ljubljana so v letu 2022 implantirali 240 takšnih zaklopk, v Sloveniji pa 410, kar nas v svetu uvršča med pet držav po številu implantacij na milijon. Poleg zdravljenja zožitev aortnih zaklopk se je v istem času v svetu začelo uveljavljati zdravljenje puščanja mitralne zaklopke s postavitvijo mitralne sponke. Postopek v UKC Ljubljana izvajajo od leta 2016.

Matjaž Bunc. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Bunc. Foto: MMC RTV SLO