Ali so bile uporabljene ustrezne metode, je vprašanje, ki ga Geršak prepušča strokovni, in ne medijski razpravi. Foto: BoBo
Ali so bile uporabljene ustrezne metode, je vprašanje, ki ga Geršak prepušča strokovni, in ne medijski razpravi. Foto: BoBo


Geršak, predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja, je pojasnil, da so po tem primeru v UKC-ju uvedli interni strokovni nadzor, ki naj bi pokazal več sistemskih pomanjkljivosti. O izsledkih nadzora na novinarski konferenci UKC-ju Ljubljana niso govorili, saj ugotovitev še niso podrobno preučili.
Neuradno so v nadzoru ugotovili "številne sistemske pomanjkljivosti" in "neustrezno odločitev o načinu zdravljenja" otroka. Navedenih pa naj bi bilo tudi 16 ukrepov za izboljšave pri odkrivanju in obravnavi otrok s prirojenimi srčnimi napakami.
A Geršak je opozoril, da je bila operacija otroka uspešna. Umrl je namreč čez nekaj mesecev pri rutinskem slikanju prsnega koša. Izpostavil je, da je imel otrok eno najtežjih prirojenih srčnih okvar in bi umrl, če ga ne bi operirali. Glede diskusije, ali so uporabili pravo metodo zdravljenja, pa je poudaril, da te razprave sodijo v strokovne kroge, in ne v medije.
Bodo otroške srčne operacije za nas izvajali v tujini?
Na vprašanje, zakaj ga ni operiral priznani izraelski kirurg David Mishaly, je Geršak dejal, da so presodili, da je mlajši domači kirurg dovolj usposobljen. Strokovni direktor kirurške klinike UKC-ja Ljubljana Alojz Pleskovič je poudaril, da bodo vztrajali pri tem, da obdržijo program otroške srčne kirurgije v Ljubljani.
Sicer pa v UKC-ju letno operirajo več kot 2.000 srčnih bolnikov, v zadnjih petih letih pa so izvedli 656 srčnih operacij pri otrocih. Umrljivost pri bolnikih z operacijami na srcu je po Geršakovih besedah 2,1-odstotna. Na kliniki v UKC-ju Ljubljana pa je ta odstotek med 3,5 in 4,5 odstotka precej višji. To celotno kliniko in otroški srčni program uvršča med dobre klinike, je poudaril. Tako rekoč vsi posegi, ki se izvajajo po svetu, se izvajajo v UKC-ju, je še dejal.