Planinšek meni, da je dogodek vzbudil zavist med Slovenci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Planinšek meni, da je dogodek vzbudil zavist med Slovenci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Estetski kirurg Franc Planinšek je dobil izredno odpoved, ker je na eno izmed svojih operacij pripeljal sina, še dijaka, da bi mu "pomagal", je poročal Požareport. To pa ni bil prvi primer, poroča STA. Kirurg je sina v operacijsko sobo pripeljal med dežurstvom in kljub opozorilom medicinskih sester vztrajal, da ostane. Prvič je Planinšku uspelo z grožnjami, trdijo takrat prisotni, drugič pa je osebje otroka pospremilo iz prostorov še pred začetkom operacije.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je pojasnilo, da imajo vstop v operacijski blok samo zaposleni in razporejeni na delovišča, za izjemne primere (kot je uvajanje novih metod) pa mora biti izdano dovoljenje.

Kirurg je zatrdil, da je opravil minimalen operativni poseg, pri katerem ni potreboval pomoči, na prazen stol pa je sedel njegov sin, ki je po njegovih besedah "zelo talentiran".

Izredno odpoved delovnega razmerja je dobil brez utemeljitve iz pravilnika ter brez predhodnega opozorila, je še dejal, a morebitnega izpodbijanja odločitve vodstva (še) ni napovedal.

Vodstvo UKC-ja je ukrepalo že ob prvem primeru takšne operacije. Prisotno osebje je namreč o dogodku napisalo poročilo, nadrejeni pa so na njegovi podlagi s kirurgom opravili varnostni pogovor. Ugotovili so hujše kršitve pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja in zato Planinšku ob drugem poskusu pogodbo odpovedali. Obveščena je tudi Zdravniška zbornica Slovenije.

Planinšek sicer dela v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina. O dogodku jih je obvestil, a tam sodelovanja z njim ne bodo prekinili, ker je "mednarodno priznan strokovnjak na področju estetske kirurgije" in ker so bolniki z njegovimi storitvami "zelo zadovoljni", še poroča STA.