UKC Ljubljana se spopada z eno največjih izgub v zadnjih letih. Foto: BoBo
UKC Ljubljana se spopada z eno največjih izgub v zadnjih letih. Foto: BoBo
Saša Markovič
Predsednica sveta UKC Saša Markovič je opozorila na vse večji pritisk na zaposlene. Foto: BoBo
Simon Vrhunec
V. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec je pojasnil, da so uspeli skrajšati čakalne dobe operacij na urološkem oddelku tako, da so poleti izvajali dodatne operacije. Foto: BoBo

Zaradi neprestanega varčevanja in pritiska na zaposlene postaja ozračje prenapeto, zaradi odlašanja s plačili pa dobavitelji grozijo z ustavitvijo dobave, je za Drugo jutranjo kroniko poročala Helena Lovinčič. Svet in vodstvo ljubljanskega Kliničnega centra želita vzpostaviti dialog z novo ministrico za zdravje in jo na prihodnji seji seznaniti z resnostjo položaja.

Kot so povedali sinoči po več urah razprave na seji sveta, je zaradi nenehnega varčevanja in pritiska na zaposlene v zavodu prenapeto."Tukaj je vse prenapeto in bo vsak trenutek popustilo, ves ta "štrik", ki se nateguje ves čas," je po večurni seji dejala predsednica sveta Saša Markovič.

Opozorila je tudi, da se v zadnjih letih krize ni nič vlagalo v opremo bolnišnice, da je ta dotrajana. Kot pred dnevi vodstvo zavoda je izpostavila aparat za interventno kardiologijo, ki se je pokvaril, drugi na oddelku pa je dotrajan in se ves čas kvari. Po mnenju sveta zavoda se tudi "preveč pritiska na ljudi, vedno več je dela, zmanjšujejo pa se dohodki ljudi".

Klinični center zamuja s plačili dobaviteljem, plačujejo zamudne obresti, kaj lahko se zgodi, da bodo ti ustavili dobave zdravstvenega materiala. Pripravili bodo kratkoročne in dolgoročne ukrepe. "Bomo pa apelirali na to, da se te izgube, za katere ne moremo niti reči, da so izgube, kajti gre za opravljeno delo, ki ni bilo plačano zaradi potreb prebivalstva," je še dejala Markovičeva.

Uspešno skrajšanje čakalnih dob za operacije raka prostate
Glede nedopustno dolgih čakalnih dob na urološkem oddelku se je svet zavoda danes seznanil, da so te na oddelku čez poletje skrajšali tako, da so z dodatnimi operacijami v popoldanskem času operirali dodatnih 56 bolnikov. Če so še pred poletjem bolniki na operacijo raka prostate čakali osem mesecev, po besedah v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simona Vrhunca zdaj na poseg čaka še 100 bolnikov, kar je v razumnem območju treh do šestih mesecev čakanja na operacijo. Dodatne operacije so opravili z obstoječimi kadri, tako da so ti delali nadure oz. so v nasprotju z običajno prakso v poletnih mesecih izkoristili manj dopusta, je pojasnil Vrhunec.

Program otroške srčne kirurgije se počasi ureja
Uspešno se izvaja tudi program otroške srčne kirurgije, otroke vozijo v centra v München in Prago, končujejo pa se tudi dogovori o tem. "Sem bosta dvakrat na mesec prihajala kirurga iz Prage in tukaj operirala otroke in dr. Miha Weiss bo šel na izpopolnjevanje in prihajal s praškimi kirurgi sem operirat," je pojasnila predsednica sveta. Kot je poudarila Markovičeva, ima praški center veliko operacij, saj jih opravijo okoli 500 letno, poleg tega imajo tudi dobre izide zdravljenja. Dva otroška srčna kirurga, iz Padove in Münchna, pa že imata urejena dovoljenja za delo, licence.

Začetek enoletne gradnje urgence v začetku prihodnjega leta?
Na srečanju z ministrico tudi pričakujejo, da bodo dobili zagotovila, da bo iz proračuna zagotovljen tudi denar za dokončanje celotne urgence, to je 60 milijonov evrov. Glede gradnje urgence je Alojz Unetič, nekdanji vodja oddelka za naložbe na ministrstvu, članom sveta sicer zagotovil, da bo do 20. oktobra pripravljen razpis za ureditev pritličja urgence, tako da bi gradnjo lahko začeli na začetku prihodnjega leta, končana bi lahko bila v enem letu, je še dodala Markovičeva.

Ljubljanski klinični center beleži hudo izgubo
Ljubljanski klinični center beleži hudo izgubo