Po množičnih prireditvah marsikdo omaga. Foto: EPA
Po množičnih prireditvah marsikdo omaga. Foto: EPA

Mladostnik že po enkratni opitosti lahko doživi škodo (poškodba glave, posilstvo, občutek zaznamovanosti in sramu med prijatelji), ki ga nato spremlja vse življenje.

Zdravniki
alkohol
Slovenci smo po letno popiti količini alkohola na prebivalca med dejavnejšimi v Evropi. Foto: BoBo

Število hospitalizacij se viša tudi zaradi evropskega prvenstva v košarki, zato so se na UKC-ju odločili opozoriti na škodljive posledice alkoholiziranosti.

Mladostnik že po enkratni opitosti lahko doživi škodo (poškodba glave, posilstvo, občutek zaznamovanosti in sramu med prijatelji), ki ga nato spremlja vse življenje, opozarja UKC.

Številni mladi namreč prvič pijejo alkohol, niso seznanjeni z njegovimi učinki, manj previdni in zanj tudi bolj dovzetni, so zapisali v izjavi za javnost. Že manjše količine lahko vplivajo na vedenje in zavest.
"Pri nekaterih lahko pride do opitosti že po dveh požirkih tekile, zato o standardni merici alkohola, po kateri pri mladostniku še ni znakov opitosti, sploh ne moremo govoriti," opozarjajo zdravniki.

Kako se bo telo odzvalo na alkohol, je odvisno od številnih dejavnikov. Med njimi so telesna teža, spol, zaužita hrana, hitrost pitja in tudi dnevno počutje. Enaka količina popitega alkohola lahko pri dveh osebah povzroči povsem drugačne posledice in pri isti osebi je lahko učinek danes povsem drugačen danes kot jutri.

Zdravniki zato pozivajo starše, naj se z mladostniki odkrito pogovorijo in jih seznanijo z vsemi morebitnimi posledicami zlorabe.

Med nevarnimi praksami omenjajo mešanje alkohola z energijskimi pijačami. Na tak način opita oseba občuti manj pijanosti in utrujenosti, zato pije več, marsikdo tudi misli, da zaradi navala energije sploh ni pijan. To pa ne drži, opozarjajo zdravniki, refleksi in koordinacija so upočasnjeni, vožnja v takem stanju pa nevarna. Energijske pijače so posebej nevarne za osebe z motnjami na srcu.

Z zapleti zaradi alkoholizma se na Centru za zastrupitve Interne klinike, pa tudi na Pediatrični kliniki srečujejo vse leto. Vsak konec tedna sprejmejo najmanj enega, navadno pa več z alkoholom zastrupljenih otrok in mladostnikov.

Pri statistiki opozarjajo, da število hospitaliziranih predstavlja največ tretjino vseh, saj drugi opitost preživijo doma, tretjina opitih pa je obravnava na primarni ravni.

Vsak konec tedna sprejmejo vsaj enega, navadno pa več opitih mladostnikov. Huje je v času organiziranih zabav. "Kot na primer po koncertu v Tivoliju avgusta lani 16, po prireditvi Ritem mladosti lani 13 in letos po prireditvi v Tivoliju 31. avgusta šest," so zapisali.

Skupaj so samo na Pediatrični kliniki UKC-ja od januarja 2010 do aprila letos hospitalizirali 283 oseb, starih od 12 do 18 let.

Mladostnik že po enkratni opitosti lahko doživi škodo (poškodba glave, posilstvo, občutek zaznamovanosti in sramu med prijatelji), ki ga nato spremlja vse življenje.

Zdravniki