Policisti voznika oziroma voznico, ki je dopoldne vozil/-a v napačni smeri po gorenjski avtocesti, še niso izsledili, zato prosijo vse, ki imajo kakršne koli informacije o dogodku, naj to sporočijo na številko 113 oziroma anonimni telefon 080 1200. Foto: Siniša Rančov
Policisti voznika oziroma voznico, ki je dopoldne vozil/-a v napačni smeri po gorenjski avtocesti, še niso izsledili, zato prosijo vse, ki imajo kakršne koli informacije o dogodku, naj to sporočijo na številko 113 oziroma anonimni telefon 080 1200. Foto: Siniša Rančov
Zaradi nevarnosti policisti takoj po sprejemu obvestila o vožnji v napačno smer zaprejo uvoze na avtocesto in preusmerijo promet z avtoceste na vzporedne lokalne ceste. Foto: BoBo
Pogoste vožnje v napačno smer

V prvem incidentu je manjši osebni avtomobil sive barve, gre za Renault Clio, okoli 10. ure nekaj časa vozil v napačni smeri na gorenjski avtocesti, nato pa je sam zapustil avtocesto. Policija voznika oziroma voznico še išče, pri tem pa prosi za pomoč morebitne očividce.

Policija pa je bila okoli 13.45 že drugič obveščena o vožnji osebnega avtomobila v nasprotno smer.

Policija: Upoštevajte pravila in sledite navodilom

Oba primera sta znova opozorila na nevarnosti vožnje na avtocesti v napačni smeri. Bojan Kos s Policijske uprave Kranj je opozoril, naj vozniki, ki opazijo vožnjo vozila v napačno smer, zmanjšajo hitrost, vklopijo vse štiri smernike, vozijo previdno in upoštevajo varnostno razdaljo. Poleg tega naj se vozniki hitro umaknejo na najbližje počivališče ter pokličejo na intervencijsko številko 113 in o tem obvestijo policijo.

Voznikom, ki hote ali nehote zapeljejo na nasprotno smerno vozišče avtoceste, pa na policiji svetujejo, naj takoj, ko ugotovijo, da se po avtocesti vozijo v napačno smer, ustavijo vozilo (po možnosti zunaj vozišča in tako, da ne ogrožajo sebe in drugih prometnih udeležencev). O tem naj takoj obvestijo tudi policijo, ki bo poskrbela za ustrezno zavarovanje vozila in kraja na avtocesti, dodajajo.

Povprečno enkrat na mesec v napačno smer
Takšni dogodki so sicer precej redki, je pojasnil Kos. Točnih podatkov sicer na policiji nimajo, vendar naj bi se povprečno enkrat na mesec zgodil primer vožnje v napačno smer. Policija opozarja, da lahko takšno nevarnost vozniki povzročijo namerno (z objestno vožnjo, zaradi stav itd.), nenamerno (z opustitvijo dolžnih ravnanj v prometu, z vožnjo pod vplivom alkohola ali mamil oziroma drugih psihoaktivnih snovi, ko bi se voznik sicer moral zavedati svojih ravnanj, pa se jih ne) ali pa zaradi slabše psihofizične sposobnosti za vožnjo. Večinoma gre sicer za starejše udeležence v prometu.

Kazen 1.200 evrov, 18 kazenskih točk in odvzem vozniškega dovoljenja
Ob izsleditvi policija takšnega voznika kaznuje z globo 1.200 evrov in z 18 kazenskimi točkami ter mu odvzame vozniško dovoljenje. Poleg tega preverjajo, ali so podani razlogi za sum kakega kaznivega dejanja.

Z Darsa pa so sporočili, da namenjajo razmeroma veliko sredstev za to, da bi na vseh priključkih na avtocesto preprečili vožnje v napačno smer, in sicer s primerno prometno signalizacijo ter z zaznavanjem takšnih voženj s posebnim sistemom za nadzor in vodenje. To spremljajo tudi prek elektronskih portalov nad posameznimi odseki avtocest in hitrih cest, je pojasnil Marjan Koler z Darsa.

Pogoste vožnje v napačno smer