Na oddelku nimajo ustreznih prostorov za najtežje bolnike. Foto: MMC RTV SLO
Na oddelku nimajo ustreznih prostorov za najtežje bolnike. Foto: MMC RTV SLO

Univerzitetni klinični center Ljubljana je predstavnikom ministrstva za zdravje in ministrstva za finance pred dnevi predstavil razmere na hematološkem oddelku, kjer je zaradi dotrajanosti stavbe, predvsem pa zaradi pomanjkanja prostora vsak dan ogroženo življenje težkih bolnikov.

Ni zakonske podlage
Za prenovo bi potrebovali posojilo v višini 11,2 milijona evrov, menijo pa, da bi ga lahko poplačali že s tem, ko jim ne bi bilo treba več naročati preventivnih zdravil, ki jih zdaj zaradi slabih pogojev morajo dajati bolnikom.

A na ministrstvih so ugotovili, da za dolgoročno zadolžitev UKC-ja Ljubljana ni zakonske podlage. So pa sklenili, da ministrstvo za zdravje pripravi predlog financiranja investicije iz proračunske rezerve in ga še ta teden posredovali v postopek odločanja vladi.

V UKC-ju zadovoljni
Generalni direktor UKC-ja Simon Vrhunec je poudaril, da podpirajo vsako rešitev, ki bo prispevala k razrešitvi problematike. Predlog ministrstev je po njegovem mnenju zagotovo ena od teh možnosti. "Skupaj z bolniki upamo, da bo vlada to rešitev obravnavala in potrdila še ta teden. Naredili bomo vse, da čim prej vzpostavimo ustrezne pogoje za zdravljenje naših bolnikov," je dodal.

Okužbe nevarno ogrožajo bolnike
Na oddelku za hematologijo zdravijo bolnike z najbolj intenzivnimi kemoterapijami in presaditvami kostnega mozga. Ker je njihov imunski sistem zelo oslabljen, so okužbe za njihovo zdravje velika nevarnost.

Prostori bi zato morali biti zatesnjeni in opremljeni z nadtlakom, da zrak, ko nekdo vstopi v sobo, odpihne ven in ne noter. Poleg tega mora biti zrak v teh prostorih filtriran, s čimer bi preprečili predvsem glivične okužbe. Zdaj pa morajo bolnikom preventivno dajati protibakterijska in protiglivična zdravila.