Tina Hrastar se je odločila javno spregovoriti o okoliščinah, v katerih je umrla njena hčerka: Ali bi bilo drugače, če bi se jezila in vpila? Kdo se je odločil, da je za Piko prepozno? Kdo ima moč, da se brez konzilija tako odloči? Foto: BoBo
Tina Hrastar se je odločila javno spregovoriti o okoliščinah, v katerih je umrla njena hčerka: Ali bi bilo drugače, če bi se jezila in vpila? Kdo se je odločil, da je za Piko prepozno? Kdo ima moč, da se brez konzilija tako odloči? Foto: BoBo
David Mišali, izraelski kirurg, ki ima z UKC-jem pogodbo do oktobra.
Otroški srčni kirurg dr. Robert Blumauer je dal odpoved UKC-ju zaradi diskreditacij. Foto: BoBo
Mark Žitnik je predsednik društva Velik srček, ki združuje 430 staršev, ki si prizadevajo za ureditev razmer v programu srčne kirurgije Pediatrične klinike UKC-ja. Foto: BoBo
Blumauer ni prvi, ki je odšel z UKCL-ja
UKCL zapustil otroški kirurg

Potem ko so decembra 2013 na Pediatrični kliniki ustavili program srčne kirurgije na čelu z izraelskim kirurgom Davidom Mišalijem, niso vzpostavili protokolov ravnanja v nenadnih primerih, ko otrok ne more prestati prevoza in ko ni strokovnjaka, ki bi bil na voljo 24 ur na dan, je na tiskovni konferenci dejal predsednik društva Mark Žitnik.

Večkrat operirana na srcu - ni imela kardiologa
"Pika ni imela lečečega kardiologa," je dejala Tina Hrastar, mama umrle deklice Pike, ki je po rojstvu imela več operacij na trebuhu in srcu, okrevala in bila po 470 dneh s Pediatrične klinike izpuščena v domačo oskrbo, kjer je lepo napredovala.

Po nekaj mesecih se ji je stanje poslabšalo in je bila ponovno sprejeta na Pediatrično kliniko. Kljub hospitalizaciji ni bil sklican konzilij, ki bi jo s čakalnega seznama prestavil v operativni program oziroma omogočil prednostno obravnavo z nujno operacijo, je pojasnjevala Tina Hrastar.


Na kardiooddelku starši sami oživljajo otroke
"Nikoli nisem dobila odgovora, kdaj in kje bo Pika operirana, čeprav se je njeno stanje iz ure v uro slabšalo," je dejala Tina Hrastar, ki je na samem koncu oživljala lastnega otroka na kardiooddelku Pediatrične klinike.

Zahvala za nego in skrb v prvih 25 mesecih življenja
Hkrati pa se je Hrastarjeva zahvalila vsem dobrim zdravnikom in odličnim medicinskim sestram za vso skrb in nego v prvih 470 dneh, ki sta jih s Piko preživeli na intenzivnem in navadnem oddelku klinike.

Ali bi bilo drugače, če bi vpila?
"Takrat so nam omogočili 25 mesecev s Piko. Žal januarja 2014 tega občutka z možem nisva dobila, saj se nama poraja vse več vprašanj. Zakaj ni bil konzilij sklican, zakaj je niso operirali? Ali bi bilo drugače, če bi se jezila in vpila? Kdo se je odločil, da je za Piko prepozno? Kdo ima moč, da se brez konzilija tako odloči," je naštevala Hrastarjeva. Hkrati se je vprašala: "Če je bilo prepozno, zakaj so jo na koncu štiri ure oživljali in poskušali priklopiti na zunajtelesni krvni tok. Zakaj tega niso naredili prej?" Dejala je, da odločitve o tožbi zoper UKC z možem še nista sprejela, da pa je vse raziskave, ki so jih opravili pri deklici, vodil oziroma koordiniral dr. Tomaž Podnar. Starša se bosta v teh dneh srečala tudi z vodstvom Pediatrične klinike. Težko sta namreč sprejela njihove trditve, da otroški srčni program normalno deluje, in to prav na dan, ko sta pokopala hčerko.

Mišali: Pika bi lahko živela
"Pika bi lahko živela," je prepričan izraelski kardiolog David Mišali, saj v sedmih letih programa otroške srčne kirurgije skupaj z Robertom Blumauerjem nista imeli niti enega primera s tako hudimi posledicami.

Programa ni, pogodba je
Toda programa zdaj ni, je zatrdil Mišali, ki pa ima do oktobra sklenjeno pogodbo z UKC-jem, a ga od aprila niso poklicali, da bi operiral otroke, tudi Pike Hrastar ne, je povedal po videopovezavi (Skypu) na tiskovni konferenci.

Mišali je pripravljen priskočiti na pomoč, navsezadnje ima še vedno pogodbo z UKC-jem, a je dobil vtis, da tam ni več zaželen, kar tudi sprejema. Prepričan je, da bi lahko program, kot ga je že imel, lahko ponovno zaživel, saj ga je vzpostavil tudi v državah tretjega sveta, nazadnje v Alžiriji, zato ne vidi razloga – če obstajata zaupanje staršev in volja UKC-ja –, da bi ponovno zaživel tudi v Sloveniji.

Odgovoren je Klokočovnik
Da Pike niso uvrstili v operativni program, ki bi omogočil takojšnjo operacijo, je odgovoren Tomislav Klokočovnik, ki je od 13. decembra 2013 vodja otroške kirurgije Pediatrične klinike, je dejal dr. Robert Blumauer.

Blumauer dal odpoved
Blumauer je na tiskovni konferenci dejal, da je podal odpoved delovnega razmerja v UKC-ju zaradi diskreditacij vodstva glede njegove strokovnosti in zato, ker svojega dela ne more opravljati optimalno. Niti v primeru Pike o ničemer ni bil obveščen, čeprav jo je v preteklosti zdravil. Spomnil je, da ima za sabo 400 operacij, večinoma novorojenčkov s srčnimi napakami. Vse izsledke notranje revizije UKC-ja Blumauer zavrača z naslednjim pojasnilom: "V primeru odlašanja (zdravljenja otroka v Izraelu) bi imeli še en primer Pike Hrastar."

UKC Ljubljana se ne ukvarja z vsebino
Blumauer ne ve, kam bo šel delat, opozarja pa, da se v UKC-ju nihče ne ukvarja z vsebino – v primeru Pike Hrastar je to vprašanje, zakaj je kardiolog ni predstavil za prednostno obravnavo. Tudi mati umrle deklice ni dopustila, da bi Blumauerja krivili za smrt njenega otroka.
"Do decembra 2013 je v operativnem programu veljalo: če je bil otrok sprejet s poslabšanjem, je bil konzilij sklican prednostno in smo čim prej organizirali operacijo," je predstavil pravila, ki so veljala v času, ko sta z Mišalijem sodelovala pri operacijah otrok.

IZ TEDNIKA, 2. JUNIJA 2014

David Mišali, izraelski kirurg, ki ima z UKC-jem pogodbo do oktobra.
Blumauer ni prvi, ki je odšel z UKCL-ja
UKCL zapustil otroški kirurg