Ozdravel je, ko so mu presadili kostni mozeg darovalca, ki je bil naravno odporen proti HIV-u. To je za Browna pomenilo, da ni več potreboval antiviralnih zdravil in da v njegovem telesu ni bilo več virusa HIV, zaradi katerega bi lahko zbolel za smrtonosnim aidsom.

Timothy Ray Brown je svojo zgodbo o ozdravitvi delil po svetu svetu in tako dal upanje milijonom okuženih s HIV-om. Foto: EPA
Timothy Ray Brown je svojo zgodbo o ozdravitvi delil po svetu svetu in tako dal upanje milijonom okuženih s HIV-om. Foto: EPA

54-letnemu Američanu so okužbo potrdili leta 1995, ko je živel v Berlinu. Leta 2007 so mu potem odkrili akutno mieloidno levkemijo. Zdravljenje je vključevalo uničenje njegovega kostnega mozga, ki je proizvajalo rakave celice, in potem presaditev kostnega mozga od darovalca. Darovani kostni mozeg je prišel od darovalca, ki je imel redko mutacijo na delu DNK, imenovanem gen CCR5, zaradi katere je bil darovalec odporen proti HIV-u. Po presaditvi kostnega mozga je krvna slika pokazala, da Brown ni več okužen s HIV-om.

Na začetku letošnjega leta se je levkemija vrnila in se razširila na možgane in hrbtenjačo. "Z veliko žalostjo sporočam, da je Timmothy umrl, okrožen z mano in prijatelji, potem ko se je pet mesecev boril z levkemijo," je na Facebooku sporočil njegov partner Tim Hoeffgen. Ob tem je dodal, da je Tim svoje življenje posvetil širjenju svoje zgodbe o HIV-u in postal pravi ambasador upanja.

"Timothyju in njegovemu zdravniku Geru Hutterju v veliki meri dolgujemo hvaležnost, da sta odprla vrata znanstvenikom pri raziskovanju koncepta, da je zdravilo za HIV mogoče," je po poročanju BBC-ja dejal predsednica mednarodne zveze za aids Adeeba Kamarulzaman.

V Londonu so oznanili drugi primer ozdravitve

Na začetku letošnjega leta so potrdili drugi primer ozdravitve okuženega s HIV-om. Adam Castillejo, t. i. londonski bolnik, je imel podobno zdravljenje kot Brown.