V UKC-ju razmišljajo tudi o možnosti
V UKC-ju razmišljajo tudi o možnosti "uvažanja" kardiologov iz drugih zavodov. Foto: MMC RTV SLO

Ker sporu med zdravniki oddelka za kardiologijo in angiologijo ter vodstvom UKC-ja ni videti konca, je vanj poskušal poseči tudi svet zavoda. Njegov predsednik Bogdan Čepič je sklical sestanek, da bi našli rešitev, še preden bi bilo treba bolnike voziti v druga mesta.

Dogovor med predstavniki zdravniškega sindikata Fides, vodstvom UKC-ja, klinike za interno medicino ter prizadetimi zdravniki, ki so pred kratkim preklicali soglasja za stalno delovno pripravljenost v laboratoriju za interventno kardiologijo, ni bil sklenjen.

"V kratkem pozitiven konec"
Po dvournem sestanku je Čepič kljub neuspehu zagotovil, da so pacienti varni. Po njegovih besedah se vsi udeleženci sestanka zavedajo svojih odgovornosti in so začrtali dejavnosti, ki bodo "v kratkem imele pozitiven konec". "To pomeni, da bomo v največji možni meri poskrbeli za paciente v Mariboru," je dejal predsednik sveta zavoda.

18. julija bo začel veljati preklic soglasij za nočno delo, ki so ga podali trije starejši zdravniki. Čepič ni znal povedati, kaj se bo takrat zgodilo, napovedal je, da bodo dežurstva organizirana kot do zdaj.

Sporna so plačila za dežurstva
Kardiologi na čelu s predstojnikom oddelka Vojkom Kaničem se med drugim že nekaj časa pritožujejo zaradi domnevno neustreznega plačila za delo zunaj rednega delovnega časa. Ker zdravnikov po preklicu soglasij treh že omenjenih ni dovolj, se je do zdaj govorilo o možnosti, da bi bolnike, ki ponoči doživijo srčni napad, iz UKC-ja Maribor v prihodnje pošiljali na posege v druge bolnišnice.

Odredba zakonita?
Razmere so se dodatno zaostrile prejšnji teden, ko je Pivec omenjenim trem kardiologom (Vojku Kaniču, Damijanu Vokaču in Antonu Lobniku) izdal odredbo o 24-urni neprekinjeni zdravstveni oskrbi kardioloških bolnikov, s čimer jih je prisilil, da še naprej delajo. A po njihovem mnenju je tak ukrep protizakonit, saj naj bi bila prisila pravno dovoljena le za to, da se zdravnik razpiše za delo v pripravljenosti, ne sme pa se ga potem dejansko vpoklicati v službo.

Zadnja možnost je stavka
Če ne bodo sklenili dogovora, kardiologi med drugim niso izključili možnosti, da bo njihov naslednji korak stavka. Čepič je dejal, da se o tem danes niso pogovarjali, saj to ni stvar sveta zavoda, če pa bi se to zgodilo, bi se kot predsednik v reševanje spora vključil.