UKCM je po vseh zapletih končno bližje novi urgenci. Foto: MMC RTV SLO
UKCM je po vseh zapletih končno bližje novi urgenci. Foto: MMC RTV SLO

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da je postopek pogajanj za mariborsko urgenco v končni fazi, podrobnosti pa še niso želeli razkriti, saj postopek še ni končan. Radio Slovenija pa je poročal, da naj bi se dela v Mariboru začela februarja.

Blaž Miklavčič, predsednik upravnega odbora GH Holdinga, ki na tokratnem razpisu sodeluje kot edini ponudnik v konzorciju s podjetjema Tames in Begrad, je za Večer dejal, da dokler ne bodo podpisali pogodbe, si ne upa trditi, da bodo začeli delati, so pa vsi optimisti.
Po njegovih besedah bi z gradnjo lahko začeli že jutri in obljublja, da lahko urgenca, če bodo takoj začeli delati, stoji še pred koncem leta 2014. "Kar se nas tiče, bo prihodnje leto ob tem času urgenca že lahko funkcionirala," pravi Miklavčič.

Previsoka cena
V tretjem krogu pogajanj z ministrstvom so po navedbah Miklavčiča ponudili dodatna dva odstotka popusta na ceno, ponujeno v novembrskih pogajanjih. Neuradno naj bi tedanja končna ponudba znašala slabih 14 milijonov evrov, tokratna pa okoli 13,5 milijona evrov z DDV-jem.

Nekdanji minister Tomaž Gantar je ponudbo za 14 milijonov evrov ocenil kot previsoko, zato je ministrstvo tedaj sklenilo končati pogajanja in objaviti nov razpis. A so se v GH Holdingu na to odločitev pritožili in ministrstvo je pritožbi ugodilo, tako da so šli še v tretji krog pogajanj. Projekt gradnje urgentnih centrov po Sloveniji delno financira Evropska unija, za črpanje evropskih sredstev pa morajo biti projekti končani do konca prihodnjega leta.