Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot namreč opozarja EMA, imata obe zdravili lahko resne stranske učinke.

"Zelo pomembno je, da bolniki in zdravstveni delavci uporabljajo klorokin in hidroksiklorokin le za odobreno uporabo ali v okviru kliničnih preizkusov ali nacionalnih programov nujne uporabe pri zdravljenju bolezni covid-19," so zapisali na svoji spletni strani.

Kot so opozorili, imata obe lahko resne stranske učinke, še posebej v velikih odmerkih ali v kombinaciji z drugimi zdravili.

Poleg tega obstaja tudi bojazen pred pomanjkanjem zlasti klorokina, manj tveganega od obeh, ki se med drugim uporablja tudi za zdravljenje artritisa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Države po vsem svetu sicer širijo dostop do obeh zdravil, ki imata protivirusno delovanje, saj sta se v začetnih študijah v Franciji in na Kitajskem izkazali kot obetavni pri zdravljenju nove koronavirusne bolezni 19.

Koronavirus zlahka širijo tudi tisti z blažjimi simptomi

Medtem pa nemški raziskovalci ugotavljajo, da novi koronavirus zlahka širijo tudi bolniki z blažjimi simptomi, saj se virus aktivno razmnožuje tudi v zgornjih dihalih.

Ugotovitve, ki bi zlasti lahko pomagale zdravnikom pri odločanju, koga in kdaj napotiti v domačo karanteno, pa so vzniknile tudi pri vprašanju kužnosti.

Ekipa raziskovalcev, zbranih okrog virologa Christiana Drostena s klinike Charite in infektologa Clemensa Wendtnerja s klinike Schwabing, je preučevala prve obolele s covidom-19 v Nemčiji, ki so se konec januarja pojavili v bližini Münchna. Ugotovitve so objavili v strokovni reviji Nature.

Laboratorijem v EU-ju na voljo nov kontrolni material za teste

Znanstveniki Evropske komisije so zasnovali nov nadzorni material, ki ga bodo laboratoriji po vsem EU-ju lahko uporabljali za preverjanje pravilnega delovanja testov na okužbo z novim koronavirusom. Na voljo je že 3000 vzorcev, s katerimi je mogoče preveriti do 60 milijonov laboratorijskih testov, so danes sporočili v Bruslju.

Obravnavni bolniki so bili mlajši ali srednjih let, kazali pa so dokaj mile simptome, podobne gripi, kot sta kašelj in vročina. V prvem tednu od pojava simptomov je bilo izločanje virusa v žrelu in v izmečku pri kašlju zelo visoko.

V večini primerov je v žrelu ta količina v roku prvega tedna bistveno upadla, v izmečku iz pljuč pa se je to zgodilo nekoliko pozneje. Po osmem dnevu od začetka simptomov raziskovalci niso več mogli izolirati kužnih delov virusa, čeprav so v žrelu in pljučih še našli njegov genski material.

Ti podatki bi lahko pomagali zdravnikom pri odločitvah, kdaj v primeru pomanjkanja bolniških postelj nekoga odpustiti v domačo karanteno. Avtorji ta korak predlagajo, ko je mogoče po desetem dnevu bolezni v mililitru izmečka kašlja dokazati manj kot 100.000 kopij dednega materiala virusa.

Neodvisno od študije znanstveniki tudi domnevajo, da so lahko ljudje morebiti kužni že dva dni pred pojavom simptomov.