Po svetu potekajo številna testiranja za zdravilo proti novemu koronavirusu. Foto: Reuters
Po svetu potekajo številna testiranja za zdravilo proti novemu koronavirusu. Foto: Reuters

V Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke so za TV Slovenija potrdili, da so Američane zaprosili za zdravilo in ga tudi dobili. Zdaj ga poskusno že prejema en bolnik, ki je hospitaliziran zaradi okužbe z novim koronavirusom. Zdravljenje še poteka, na infekcijski kliniki pa nestrpno čakajo na rezultate.

Ker remdesivir še nima dovoljenja za promet kot zdravilo proti koronavirusni bolezni 19 in je še na stopnji raziskav, ga ni mogoče prosto kupiti. Zato ga je ameriški proizvajalec doniral Sloveniji.

V nedeljo so v sedmih evropskih državah začeli veliko klinično testiranje štirih eksperimentalnih zdravljenj bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus. V testiranje, imenovano Discovery, je vključenih približno 3200 ljudi.

S kliničnimi testi preverjajo učinek treh zdravil. Poleg remdesivirja, ki je bil razvit kot zdravilo proti eboli, še lopinavir in ritonavir, ki sta bila prvotno namenjena zdravljenju virusa HIV. V raziskavo bodo vključili še zdravilo, razvito za učinkovanje proti malariji, hidroksiklorokin.

Tretja žrtev v Sloveniji

V ponedeljek do 14. ure so v Sloveniji potrdili 442 okužb z novim koronavirusom, do zdaj pa je medicinska stroka opravila skupaj 13.812 testov. V UKC-ju Ljubljana je umrl tretji okuženi z novim koronavirusom, 67-letni moški. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je bil bolnik v UKC Ljubljana pripeljan od doma, umrl naj ne bi neposredno zaradi okužbe, ampak je šlo po pojasnilih ministrstva "za kompleksno situacijo".

"Upamo, da bo dotok novih bolnikov podaljšan in da vrh ne bo dosežen prehitro, ker bomo le tako obvladali položaj," je v izjavi za javnost dejal Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki dozdajšnje ukrepe ocenjuje kot koristne in nujno potrebne.

Po njegovih besedah v Sloveniji ta konec tedna še ne moremo računati, da bodo okužbe z novim koronavirusom dosegle vrh. Pri vseh treh okuženih s koronavirusom, ki so do zdaj umrli, je šlo za bolnike s pridruženimi boleznimi, "kar je bil nedvomno eden od pomembnejših, če ne odločilnih dejavnikov". "Je pa okužba z virusom tudi naredila svoje in je le še dodatno poslabšala njihov položaj," je dejal.