Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča so v sporočilu za javnost navedli, da bolnike obravnavajo skladno z zakonom o stavki. To pomeni, da v bolnišnične oddelke sprejemajo vse bolnike, stare od 18 in nad 65 let, in tiste, ki so premeščeni neposredno iz bolnišnic. Pri bolnikih izvajajo tudi vse posege, pri katerih bi z opustitvijo obravnave lahko poslabšali zdravstveno stanje. Pregledajo tudi vse, naročene prednostno v ambulanti za kronično bolečino.

Dodali so, da v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami nemoteno obravnavajo bolnike, stare od 18 in več kot 65 let, oziroma vse skupine, ki so v zakonu o stavki predvidene kot nujne izjeme.

Vse druge zdravstvene storitve, med katerimi so fizioterapija, delovna terapija, logopedija, ortotika in protetika, psihologija, socialno delo, zdravstveno delo, potekajo nemoteno.

Sorodna novica Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami URI Soča bo kljub odloku še naprej delovala omejeno

Zagovornik načela enakosti je v sredo predlagal inšpekcijski nadzor na URI-ju Soča zaradi suma diskriminacije. Meni, da so v zavodu s tem, ko invalidom ne zagotavljajo zdravniških pregledov, potrebnih za izdajo oziroma podaljšanje vozniškega dovoljenja, to skupino prizadeli bolj kot druge. Zagovornik načela enakosti je zavodu že 23. februarja priporočil, naj tudi med zdravniško stavko invalidom zagotovi nemoteno opravljanje zdravniških pregledov.

O tem je obvestil vlado, ki je prejšnji teden z odlokom o opravljanju zdravniške službe v času stavke določila, da morajo zdravniki med stavko opravljati tudi zdravniške preglede za potrebe voznikov s posebnimi potrebami.

Stavkovni zbor zdravnikov v URI-ju Soča je v ponedeljek odločil, da bo sledil mnenju zdravniškega sindikata Fides, ki meni, da je vladni odlok o opravljanju zdravniške službe med stavko neustaven in nezakonit.