Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Želja ministrstva je, da strateški svet prva izhodišča za novo sistemsko ureditev pripravi do konca decembra letos, do konca marca prihodnje leto pa krovni strateški dokument, na katerem bi temeljila priprava zakonodaje, pri čemer je strateški cilj nov družbeni dogovor za prihodnjih 20 let," poudarjajo na ministrstvu za zdravje.

Glavna naloga strateškega sveta je po njihovih navedbah priprava okvirnega predloga potrebnih sistemskih sprememb za prenovo zdravstvenega sistema, pojasnjujejo na ministrstvu. Člani bodo med drugim pripravili alternative zdravstvenega sistema za prihodnjih 20 let in predlog modela mreže izvajanja javnih zdravstvenih storitev, ki bi lahko združeval tako zdravstvene kot socialne storitve, bodisi na regionalni ali centralni ravni.

Svet bo tudi proučil financiranje zdravstvenega sistema, morebitno preoblikovanje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter prilagoditve obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pripravil bo predlog za izboljšanje sistema vodenja kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave.

Dokument, ki ga bo pripravil svet, bo vključeval predloge za čimprejšnje povečanje digitalizacije v zdravstvu in načine za spodbujanje medgeneracijske solidarnosti na področju zdravstva, da bi zagotovili za vse enake pravice do zdravstvene in socialne varnosti. Svet bo vodila Tjaša Sobočan, sicer zaposlena v službi vlade za digitalno preobrazbo.

Člani sveta so še kirurg Erik Brecelj, nekdanji zdravstveni minister zdaj pa zaposleni v Zdravstvenem zavodu Celjenje Dorjan Marušič, pravnik Grega Strban z ljubljanske pravne fakultete, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Azra Herceg, nekdanja direktorica urada za mladino Dolores Kores, Boris Zgrablić z ministrstva za zdravje, poslanka DZ-ja Lucija Tacer (Svoboda) in Valentina Prevolnik Rupel z Inštituta za ekonomska raziskovanja.

Za vodenje strateškega sveta je bil sprva sicer predviden Marušič, a se za to ni odločil, ker bi moral biti 20-odstotno zaposlen na ministrstvu za zdravje, kar zanj ni bilo sprejemljivo, je za Delo pojasnil Bešič Loredan.

Člani strateškega sveta so se do zdaj štirikrat sešli na delovnih sestankih, prvo uradno zasedanje pa bo 13. oktobra. Strateški svet bo formalno predvidoma zasedal enkrat mesečno, vmes pa se bodo člani sestajali tudi na daljavo.

Minister za zdravje je strateški svet imenoval za obdobje enega leta z možnostjo podaljšanja, so še sporočili z zdravstvenega ministrstva.