Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot poroča Delo, so svojci pacientke iz brežiške bolnišnice, ki je doma v občini Krško, pred dvema tednoma dobili telefonsko sporočilo o njeni smrti. Vest o smrti se je hitro razširila med sorodniki in začela so prihajati sporočila sožalja. Nato so svojce iz bolnišnice obvestili o pomoti in da je pacientka še živa.

V bolnišnici Brežice so potrdili zaplet. "Po opravljeni analizi poteka zdravljenja bolnice je ugotovljeno, da se je neljubi zaplet zgodil zaradi neupoštevanja protokola za ugotavljanje smrti pri pacientu. Sobni zdravnik je svojce o smrti obvestil, še preden je bila smrt potrjena z EKG-zapisom," je za Delo pojasnila Anica Hribar, direktorica bolnišnice Brežice, in dodala, da je v protokolu določeno, da svojce o smrti pacienta obvestijo, ko je smrt potrjena z EKG-zapisom.

Hribar je za Delo navedla, da je bila pacientka ves čas v sobi, kjer se je zdravila, saj po protokolu ravnanja z umrlimi velja pravilo, da leži umrla oseba še dve uri po ugotovljeni smrti na oddelku bolnišnice. Svojci pa naj bi prejeli pravo informacijo o zdravstvenem stanju pacientke le 30 minut po prvem klicu, v katerem jih je zdravnik obvestil, da je pacientka umrla.

Po neuradnih informacijah pa naj bi svojci dobivali različne informacije o njenem stanju, in ko so se zjutraj prišli poslovit od nje v bolnišnico, naj bi ugotovili, da je bila zelo premražena.

Po poročanju TV Slovenija je pacientka še vedno v brežiški bolnišnici na negovalnem oddelku.

Opozorilo zdravniku

V bolnišnici so za Delo še pojasnili, da so zaradi nenavadnega zapleta opravili morbiditetno konferenco oz. analizo dogodkov ter zdravnika opozorili na dosledno spoštovanje protokola o ugotavljanju smrti.

Ministrstvo še nima uradnih informacij

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je pojasnil, da iz bolnišnice niso dobili poročila oz. sploh kakršne koli informacije o nezaželenem dogodku. O njem so izvedeli iz medijev in takoj "ustrezno urgirali". Informacije zdaj prihajajo, ko bodo uradne, pa se bodo lahko ustrezno odzvali, je dejal minister. Komentiranje dogodka v tem trenutku pa bi bilo z njegove strani nestrokovno, predvsem pa prejudicirano, je ocenil.

Dobro je, da se je vse srečno izteklo, je dejal in dodal, da pa je slabo, "da se je zgodilo nekaj in nihče o tem ni bil obveščen". Ravno zato po njegovih besedah še toliko bolj potrebujemo agencijo za nadzor in kakovost v zdravstvu, kjer bodo morali vsi izvajalci tak dogodek sporočiti takoj.

Pacientko pomotoma razglasili za mrtvo