Slovenski register raka je eden najstarejših populacijskih registrov raka na svetu; letos praznuje 70 let delovanja. Po kakovosti in prepoznavnosti spada v sam vrh, soustvarja stroko, razvija metode, v Sloveniji pa je med drugim izhodiščna točka za pripravo državnih strategij obvladovanja raka. Prvi na svetu je pred nekaj dnevi izdal članek, s katerim mu je uspelo pokazati vpliv covida-19 na zdravljenje raka. Ugotavljajo, da so se napotitve, prvi pregledi, diagnostika, radioterapija, kirurgija in medicinska onkologija zmanjšali za od 30 do več kot 80 odstotkov.

V času epidemija tudi popolna ustavitev presejalnih programov

Register je tako že aprila pokazal na možnost zapoznelih diagnoz. "Prav na podatkih registra smo videli, da se je v času epidemije število diagnosticiranih rakov zmanjšalo tudi do 30 odstotkov. Popolnoma smo ustavili presejalne programe, precej zmanjšale so se tudi napotitve do onkologa," je za Radio Slovenija povedala vodja registra Vesna Zadnik.

Slovenija ima pomembno tradicijo v spremljanju bremena raka. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija ima pomembno tradicijo v spremljanju bremena raka. Foto: MMC RTV SLO

Delno je bil razlog v zastoju ostalega zdravstva. Poleg tega se tudi bolniki niso odločali za obisk zdravnika zaradi slabe dostopnosti in strahu pred okužbo. Jasnega odgovora o možnih posledicah tako za zdaj ne pri nas ne v preostali Evropi še ni. "Dejstvo je, da so zdravstvene službe pospešeno delale. Imamo delovne sobote na onkološkem inštitutu oz. še vedno ne delujemo povsem popolno, epidemije še ni konec, tako da spremljamo vnaprej, kako bo to vplivalo na dejanske končne izide, na preživetje, kakovost življenja onkoloških bolnikov."

Pozornost tudi na drugih bolnikih

Kljub povečanemu širjenju virusa pa ne smemo več ustavljati celotnega zdravstvenega sistema, svari Zadnikova: "Če bo že treba kaj ustaviti, naj se to naredi deloma ali po posameznih regijah in posameznih področjih. Dejansko moramo biti tukaj pozorni še na vse druge bolnike, ki jih imamo v državi, druge bolezni, ki pravzaprav povzročajo veliko večje breme za zdravje kot pa covid epidemija.

Po najnovejšem poročilu o bremenu raka imamo v Sloveniji 5-letno preživetje 60-odstotno, kar je precej več kot pred desetimi leti in je primerljivo z evropskim povprečjem.