V več kot polovici domov za starejše so v začetku leta že povišali oskrbnino. Foto: Bojana Lekše
V več kot polovici domov za starejše so v začetku leta že povišali oskrbnino. Foto: Bojana Lekše

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so pojasnili, da podatkov o spremembi cen, veljavnih od 1. marca dalje, še nimajo, saj so v tem tednu potekale seje svetov zavodov, na katerih so potrjevali predlagane spremembe cen. Obvestila o spremembi cen pa bodo ministrstvu poslali v začetku marca.

Na podlagi pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen socialnovarstvenih storitev se namreč cene v domovih za starejše praviloma usklajujejo enkrat letno, s 1. marcem. Dodatna uskladitev je mogoča, če je dvig stroškov dela za 1,5 odstotka višji od zadnje uskladitve.

Po dogovoru med vlado in sindikati javnega sektorja o dvigu plač se je tako 60 odstotkov vseh izvajalcev z novim letom že odločilo za dvig cen. Po podatkih ministrstva ta v povprečju ni presegel dveh odstotkov.

Ministrstvo poziva k odgovorni določitvi cene

Pred uskladitvijo cen v marcu pa je ministrstvo vse izvajalce pozvalo, "da odgovorno pristopijo k določitvi cene in pri tem upoštevajo izkazane prihodke in odhodke v poslovnem poročilu za leto 2018, načrtovane odhodke v finančnem načrtu za leto 2019 in tudi plačilno sposobnost uporabnikov".

Izvajalce, ki so v začetku leta že uskladili cene storitev, je pozvalo tudi, da k dodatni spremembi cen uveljavijo le, "če veljavne cene ne omogočajo kritja načrtovanih stroškov storitve oz. ustrezno uskladijo tiste elemente cene, ki v začetku leta niso bili predmet usklajevanja".