Prizor iz Angole med izbruhom leta 2005. Foto: EPA
Prizor iz Angole med izbruhom leta 2005. Foto: EPA

Do zdaj so po podatkih ganskega ministrstva za zdravje sicer potrdili štiri primere okužbe. Gre za prvi izbruh virusa Marburg v državi in drugega v zahodni Afriki, potem ko so lani primer potrdili v Ekvatorialni Gvineji. Vir izbruha v Gani še ni znan, poroča Guardian.

Gansko ministrstvo za zdravje koordinira svoj odziv na izbruh s človekoljubnimi agencijami. V Ashantiju so določili bolnišnico za oskrbo dodatnih ljudi, pri katerih bi sumili na okužbo.

Na izbruh se pripravljata tudi Slonokoščena obala in Burkina Faso, pravijo v WHO-ju.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da lahko virus Marburg predstavlja resno grožnjo javnemu zdravju.

Virus na ljudi prenaša vrsta netopirjev, znana kot leteča lisica, nato pa se med ljudmi prenaša s telesnimi tekočinami.

Prvi izbruh potrdili v Nemčiji

Prvi izbruh so potrdili v Nemčiji leta 1967, potem ko se je osebje v laboratoriju v Marburgu okužilo z boleznijo od opic, ki so jih za raziskave pripeljali iz Ugande. Odtlej so izbruhe večinoma zaznavali v vzhodni in južni Afriki.

Po inkubacijski dobi, ki traja med dvema in 21 dnevi, lahko okuženi začutijo glavobol, bolečine v mišicah, vročino in mrzlico. Virus lahko povzroči krvavite, nedelovanje organov, izgubo telesne teže, zlatenico, delirij in vnetje slepiča, pravijo v WHO-ju. V smrtonosnih primerih praviloma prihaja do krvavitev.

Prvi simptomi so podobni tistim drugih tropskih vročinskih bolezni, kot so ebola, malarija in tifus, zato je pravo okužbo težko določiti.

Povprečna stopnja smrtnosti je 50-odstotkov. V prvem izbruhu v Nemčiji je bila ta stopnja sicer najnižja, in sicer 24-odstotna, leta 2005 v Angoli pa je bila najvišja, 88-odstotna. Takrat je umrlo 329 ljudi.

Ni cepiva, ni zdravila

WHO pravi, da trenutno ne obstaja odobreno cepivo proti temu virusu, tudi zdravljenje ne obstaja. A bolniki imajo možnost preživetja, če se zdravijo določeni simptomi in če so deležni oskrbe v obliki rehidracije.

V zadnjem izbruhu ni bil zaznan niti en primer okužbe zunaj Afrike. Trije mrtvi so bili v ganski regiji Ashanti, najbolj obljudenem delu države.