Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Javni zavod, ki ga bo ustanovila država in se bo financiral iz državnega proračuna, bo izvajal storitve, jih financiral in izvajal usposabljanja na podlagi zakona o osebni asistenci. Prav tako bo do vzpostavitve enotnega izvedenskega organa na državni ravni ocenjeval upravičenost do osebne asistence.

Predlog zakona o osebni asistenci natančno opredeljuje pogoje za to, da izvajalec osebne asistence lahko ohrani svoj status. Prav tako določa, kdaj mu preneha status. Izvajalec bo moral vsako poslovno leto zagotoviti revizorjevo poročilo o opravljenih postopkih, ki so bili dogovorjeni.

Drugače so opredeljeni tudi osebni asistenti. To so lahko fizične osebe, ki opravljajo osebno asistenco pri izvajalcih osebne asistence ali zavodu na podlagi pogodbe o zaposlitvi ali kot samostojni podjetniki posamezniki, če sami opravljajo delo osebnega asistenta, če so polnoletni, poslovno sposobni in iz kazenske evidence ne izhaja, da so bili pravnomočno obsojeni za kazniva dejanja na področju nasilja, spolne nedotakljivosti oziroma diskriminatornega ravnanja na podlagi invalidnosti ali kaznivo dejanje zoper premoženje. Opravljeno morajo imeti tudi usposabljanje, kot ga določa predlog.

Spodbujanje zaposlovanja osebnih asistentov

Osebni asistent, ki delo opravlja kot samostojni podjetnik posameznik, lahko opravlja osebno asistenco največ v obsegu, kot velja za zaposlene na podlagi zakona, ki ureja delovna razmerja. Po podjemni pogodbi ali kot začasno ali občasno delo dijakov, študentov ali upokojencev pa lahko osebni asistenti samo nadomeščajo redno zaposlene osebne asistente, vendar največ 720 ur v koledarskem letu.

Pri posameznem izvajalcu osebne asistence lahko v tekočem mesecu storitve osebne asistence opravlja največ 20 odstotkov osebnih asistentov, ki so samostojni podjetniki posamezniki. Tako želijo spodbuditi zaposlovanje osebnih asistentov in s tem preprečiti prekarizacijo dela osebnih asistentov.

Strožji nadzor nad izvajanjem storitev in sankcioniranje

Izvajalci osebne asistence se morajo vključiti v informacijski sistem za evidentiranje opravljenih ur. Izvajalec oziroma zavod skupaj z uporabnikom oziroma njegovim zakonitim zastopnikom v informacijski sistem vnese mesečni urnik dela osebnih asistentov najpozneje do zadnjega dne v mesecu za naslednji mesec in ga v primeru sprememb sprotno posodablja.

Sorodna novica Nevladniki: Znotraj sistema osebne asistence se dogaja veliko anomalij

Uporabnik oziroma njegov zakoniti zastopnik je obvezan potrditi opravljene ure storitev v začetku meseca za pretekli mesec. Osebni asistenti so medtem obvezani dnevno evidentirati začetek in konec izvajanja storitev.

Na področju usposabljanja predlog določa, da bodo izvajalci svoje uporabnike, njihove zakonite zastopnike in osebne asistente lahko usposabljali sami s pomočjo usposobljenih strokovnih vodij in usklajevalcev osebne asistence. Usposabljanja strokovnih vodij in usklajevalcev bo izvajal zavod.

Usposabljanje koordinatorjev socialnega varstva bo še naprej organizirala Skupnost centrov za socialno delo Slovenije. Usposabljanje članov strokovnih komisij pa bo preneseno na zavod. S kakovostnim usposabljanjem izvedencev želijo doseči ustrezno poznavanje ocenjevalnega orodja in s tem bolj primerljivo ocenjevanje vseh uporabnikov.

Podrobneje so urejeni tudi nadzor nad izvajanjem storitev in sankcije tako za izvajalce in osebne asistente kot za uporabnike.