Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Luka Mesec računa na to, da se bo težava osebne asistence vsaj nekoliko rešila z vzporedno vzpostavitvijo sistema dolgotrajne oskrbe. Nevladne organizacije pravijo, da se znotraj sistema osebne asistence dogaja veliko anomalij.

Maja Volarič iz združenja multiple skleroze opozarja, da izvajalci nimajo predvidenega protokola sankcioniranja uporabnika, ki verbalno ali kako drugače zlorablja svojega osebnega asistenta: "Na terenu smo imeli velikokrat primere, ko so bili osebni asistenti v položaju služkinj in čistilk."

Volarič pravi, da predlog zakona predlaga ukinitev dodatka za pomoč in postrežbo, kar bo marsikoga pahnilo v še večjo finančno stisko. V predlogu je tudi zmanjšanje števila družinskih članov kot osebnih asistentov z dveh na enega, kar bo prineslo še dodatne finančne težave izvajalcem.

"Potem so tukaj še odpravnine. Če bomo morali družinske člane odpuščati, od kod bomo dobili denar za vse odpravnine?" sprašuje Volarič.

Resorni minister pravi, da se je sistem močno razrasel, kar trenutno predstavlja velik finančni zalogaj. Računa, da bo sistem osebne asistence zaživel vzporedno z dolgotrajno oskrbo.

"Zato je treba iskati rešitev v smeri, da se bo osebna asistenca bolj umerjala v tiste, ki jo absolutno nujno potrebujejo, pri čemer bo pa treba sistem kombinirati z dolgotrajno oskrbo, ki jo zdaj razvijamo, in se ponovno vprašati, kateri instrumenti so primerni za katero vrsto težav, s katerimi se ljudje spopadajo," pravi Luka Mesec.

Uporabnike skrbi tudi napovedana sprememba glede navzočnosti asistenta med nočnim počitkom uporabnika. Ta naj ne bi bila dovoljena, če ne gre za uporabnikovo življenjsko ogroženost.