Cepljenje proti HPV-ju se je za dečke začelo šele pred kratkim, saj so sprva cepili zgolj deklice. Foto: BoBo
Cepljenje proti HPV-ju se je za dečke začelo šele pred kratkim, saj so sprva cepili zgolj deklice. Foto: BoBo

Sprejeti program cepljenja med drugim prinaša spremembe na področju cepljenja proti humanim papilomavirusom (HPV). Cepljenje je po novem zagotovljeno dvema dodatnima generacijama dijakov, in sicer v 1. in 3. letniku srednje šole.

Zagovornik načela enakosti je sicer Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvu za zdravje priporočil, da omogočita cepljenje proti HPV-ju vsem mladostnikom in mladostnicam do 26. leta. Sekciji za primarno pediatrijo ter za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, ki se strinjata z vključitvijo dodatne generacije v 1. in 3. letniku, pa sta ocenili, da bi bilo treba omogočiti cepljenje tudi vsem drugim fantom, tako kot velja za dekleta, za kar bi bilo treba zagotoviti dodatna finančna sredstva in cepivo.

Upoštevani vsi predlogi NIJZ-ja

Ministrstvo je v programu upoštevalo tudi predloge NIJZ-ja, da se cepljenje proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju premakne iz 3. v 2. razred osnovne šole, da se obvezno cepljenje dijakov v srednji šoli, ki je do zdaj potekalo s cepivom proti tetanusu, zamenja s cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju ter da se cepljenje s tretjim odmerkom proti hepatitisu B iz 1. premakne v 2. razred osnovne šole.

V skladu s sklepom posvetovalne skupine za cepljenje, ki deluje pri NIJZ-ju, je inštitut predlagal tudi, da se določenim skupinam z največjim tveganjem za invazivne pnevmokokne okužbe, ki jim v skladu z nacionalnimi priporočili pripada cepljenje proti pnevmokoknim okužbam s konjugiranim in polisaharidnim cepivom v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, omogoči cepljenje z 20-valentnim konjugiranim cepivom iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Tudi ta predlog so na ministrstvu upoštevali.

Cepljenje proti pasovcu za najranljivejše

Vključili so tudi predlog NIJZ-ja, da se zagotovi cepljenje proti pasovcu z rekombinantnim cepivom proti pasovcu (Shingrix) za najranljivejše, imunsko oslabljene bolnike.
NIJZ je predlagal še, da se cepljenje proti covidu-19 poleg četrtega poglavja vključi tudi v druge programe oz. poglavja programa cepljenja. "Namen predloga je zgolj to, da se cepljenje proti covidu-19 vključi v program cepljenja tako kot vsa druga cepljenja (na primer cepljenje proti gripi), ki jih financira ZZZS ali državni proračun," so pojasnili na inštitutu.

Cepljenje proti covidu-19 za nikogar ni obvezno

A je ministrstvo cepljenje proti covidu-19 ohranilo le v četrtem poglavju. "Cepljenje proti covidu-19 je navedeno med priporočljivimi cepljenji v četrti skupini programa pri ciljni skupini 'ostali prebivalci', izvaja pa se v skladu z nacionalnimi priporočili in ni za nikogar obvezno," so pojasnili.

Program cepljenja za letos je bil v uradnem listu objavljen 11. avgusta.