Pred obnovo in po njej. Foto: UKC Ljubljana
Pred obnovo in po njej. Foto: UKC Ljubljana

Spremljevalec mora poleg negativne epidemiološke anamneze, predhodno izpolnjene na vprašalniku o zdravstvenem stanju, izpolnjevati tudi enega izmed naslednjih, t. i. PCT-pogojev: negativen izvid hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, ali PCR-test na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo o cepljenju ali dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, vendar ni starejši od šestih mesecev oz. potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 (od začetka simptomov ne sme miniti več kot šest mesecev).

Kot so sporočili iz ljubljanskega UKC-ja, je spremljevalec, tudi če ne izpolnjuje omenjenih pogojev, sicer še vedno lahko prisoten pri porodu, a izključno v aktivni fazi poroda, pri čemer mora prav tako izpolniti vprašalnik o zdravstvenem stanju in predložiti potrditev negativne epidemiološke anamneze.

Tudi za spremljevalca je predvidena ustrezna zaščitna oprema, to so zaščitni plašč, prevleka za obuvala in kirurška maska, ki jo zamenja na dve uri. Za prisotnost pri porodu mora spremljevalec pokriti stroške osebne varovalne opreme v vrednosti 20 evrov.

V Juliji bodo prvi dnevi z novorojenčkom še lepši

Da bo izkušnja v porodnišnici ob rojstvu otroka še lepša, bodo pripomogli tudi obnovljeni prostori. S pomočjo Rotary kluba Ljubljana so v preteklih mesecih prenovili očetovsko sobo, sobo za porodnice in skupno sobo, ki nosijo ime Julija. Omenjene sobe so v celoti prenovili, od tal, stropa, ploščic, novih inštalacij do novega pohištva in drugih podrobnosti, ki bodo družinam polepšale prve dni z novorojenčkom.

V porodnišnici so ob tem pripravili tudi poučen video, s katerim želijo odgovoriti na vprašanja številnih bodočih staršev.