Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cena sobe na noč bo okoli 87 evrov za porodnico, če bo imela ob sebi partnerja, pa 117 evrov. Sobe bodo predvidoma začeli uporabljati v ponedeljek. Obnovo sob je omogočila donacija družbe MK Group, AIK Banke in Gorenjske banke v znesku 120.000 evrov.

Predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo Gorazd Kavšek je ob odprtju dejal, da je prednost sob, da je porodnica sama, ima svojo zasebnost, svojo kopalnico, partner pa jo lahko ves čas tudi spremlja.

Ideja o sobah za eno porodnico je sicer živela že okoli dvajset let, z donacijo pa je pobuda zaživela. Kavšek upa, da bodo v tem tempu nadaljevali in z denarjem, ki ga bodo dobili za nadstandardno sobo, omogočili nove take sobe. "To so naše testne sobe, s katerimi bomo ugotovili, kaj je mogoče izboljšati, in tudi da pridobimo sredstva, ki jih lahko vlagamo. Tudi vsi naši direktorji so obljubili, da se bodo ta sredstva prelila v naslednje sobe," je povedal.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Jože Golobič se je donatorjem zahvalil za donacijo in povedal, da si želijo, da te štiri sobe, ki so danes nadstandardne, postanejo standard.

Glavna medicinska sestra v ljubljanski porodnišnici Urška Vozelj meni, da so se z vzpostavitvijo sob približali potrebam in željam nosečnic, mladih mam in njihovih družin. "Ob prenovi poporodnih sob ste nam pomagali ustvariti pogoje domačega vzdušja, mehkobe, udobnosti, ki jo mame po porodu, ki je edinstven dogodek, še kako potrebujejo," se je zahvalila donatorjem.

Predsednik uprave MK grupe Mihailo Janković pa je ob odprtju dejal, da so sobe urejene po najmodernejših svetovnih standardih. "Eden od ciljev jadranske regije je tudi dvig natalitete, to pa bo mogoče le z ustvarjanjem boljših pogojev za življenje in delo mladih parov," je povedal. MK group sicer s kampanjo Podpora družini že pet let finančno nagrajuje svoje zaposlene, ki so v tekočem letu postali starši, letos pa so kampanjo razširili in z donacijo porodnišnicam omogočili prenovo sob.

"Vsi si zaslužijo dober začetek – to je prepričanje, ki mu sledimo tako v Gorenjski banki kot tudi v AIK banki, kar dela našo bančno skupino pravega partnerja za vse življenjske odločitve. Želimo prispevati k dvigu kakovosti življenj, še posebej, ko gre za naše najmlajše," je dejal Mario Henjak, predsednik uprave Gorenjske banke.

Nadstandardne sobe v porodnišnici