Navzočnost očetov pri porodu je začasno prepovedana. Foto: BoBo
Navzočnost očetov pri porodu je začasno prepovedana. Foto: BoBo

Zaradi več potrjenih okužb na ginekološki kliniki UKC-ja Ljubljana so po besedah ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra uvedli ostre omejevalne ukrepe, ki so objavljeni na spletni strani klinike. Med drugim so do preklica prepovedali navzočnost očeta pri porodu in vse obiske, očetje, ki pridejo po porodnice, pa lahko vstopijo samo, če so zdravi. Če imajo znake obolenj, morajo počakati pri vhodu v porodnišnico.

Sorodna novica 47 potrjenih okužb s koronavirusom

V službi ostaja osebje, ki nima znakov bolezni, pri delu s pacienti pa uporabljajo kirurške maske. Med ukrepi je tudi zaprtje Leonišča, delata samo ena ambulanta za zdrave nosečnice in soba za naročanje. Odpovedali bodo vse nenujne in samoplačniške preglede. Tisti zdravniki, ki opravljajo delo tudi pri drugih izvajalcih, v prihodnjih 14 dneh ne bodo smeli opravljati dela drugje kot v UKC.

Ustavljen je ves nenujni program, vse urgentne obravnave potekajo na kliničnem oddelku za ginekologijo, razen že začetih postopkov postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo in medikamentozni splavih. Poleg tega se bodo začasno ustavili vsi preventivi programi, ki jih izvajajo v zdravstvenem sistemu, zdravstveni kader pa bodo razporedili tja, kjer ga primanjkuje, je še pojasnil minister.

Prepoved izhodov domov

Ambulante za patološko nosečnost, perinatalni dnevni center in ultrazvočna ambulanta bodo delali po urniku. Otroška ambulanta bo delala samo za potrebe kontrole bilirubina v prvem tednu po odpustu. Ostale preglede izvajajo na pediatrični kliniki.

Hospitalizirane doječe mame ostajajo v porodnišnici, pri čemer pa je prepoved izhodov domov. Mame nedonošenčkov, ki dnevno prihajajo v porodnišnico, pri vstopu dobijo kirurško masko.

Generalni direktor UKC-ja Janez Poklukar je na novinarski konferenci pojasnil, da je minimaliziranje obsega delovanja nujno zaradi zmanjšanja možnosti prenosa okužb. "Aktivno preverjamo vse stike, ki so bili potrjeni, vodstva klinik pa delo organizirajo na način, da lahko poskrbimo za paciente, ki to pomoč nujno potrebujejo," je pojasnil Poklukar in dodal, da je po zadnjih podatkih med zaposlenimi v kliničnem centru Ljubljana okuženih šest ljudi, ki so že umaknjeni iz delovnega procesa. "Osebe so iz vodstva UKC-ja, ki praviloma nimajo stikov s pacienti," je pojasnil. Vse ljudi, s katerimi so bili v stiku, so že našli in jih tudi testirajo na morebitno okužbo. Poleg tega čakajo na rezultate testa tudi zaposlenega na nevrološki kliniki.

Generalni direktor UKC-ja Janez Poklukar. Foto: BoBo
Generalni direktor UKC-ja Janez Poklukar. Foto: BoBo

Zmanjšanj program dela

En primer okužbe so zaznali tudi na stomatološki kliniki UKC-ja, tako da bosta tako ginekološka kot stomatološka klinika do nadaljnjega delovali v zmanjšanem obsegu. Zaposlen s stomatološke klinike se je okužil prek stika iz tujine. Po Poklukarjevih navedbah bodo določen del programa zmanjšali tudi na infekcijski kliniki.

Na infekcijsko kliniko tako ne sprejemajo več vseh oseb, pri katerih potrdijo okužbo z novim koronavirusom. Tiste, ki so bili pozitivni na testu, a ne kažejo znakov okužbe, glede na presojo pustijo tudi v domačem okolju, kjer je treba zagotoviti prostore za samoizolacijo, je pojasnil Poklukar.

Je pa potrdil, da v enoti za intenzivno nego obravnavajo bolnika, pri katerem so potrdili okužbo na novi koronavirus. Njegovo stanje je kritično, a ne zaradi virusa, pač pa zaradi drugega stanja, med drugim je zaradi poškodbe moral prestati operacijo. A njegovo zdravstveno stanje je bilo slabo pred samim sprejemom v bolnišnico zaradi predhodne poškodbe. Bil je operiran, trenutno pa je v kritičnem stanju zaradi polimorbidnosti, medtem ko je koronavirus le še dodana oteževalna okoliščina, je dejal Poklukar.