V slovenskih lekarnah zmanjkuje nekaterih zdravil. Foto: Reuters
V slovenskih lekarnah zmanjkuje nekaterih zdravil. Foto: Reuters

Z agencije za zdravila sporočajo, da je skrb odveč, saj da je na voljo dovolj drugih prav tako učinkovitih zdravil.

V zadnjem času v Sloveniji opažamo, da zmanjkuje nekaterih vrst zdravil. Zdravilo calpol na primer za otroke ni dostopno vse od meseca februarja. Povpraševanje po zdravilu je uspešno nadomestilo zdravila daleron za otroke, ki vsebuje isto učinkovino paracetamol, vendar je tudi to zaradi povečane prodaje začasno pošlo, so nam javili z agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

"Calpol je bil med otroci zelo dobro sprejet in smo zato zelo čutili njegovo pomanjkanje, vendar tudi naš slovenski trg izdeluje alternativo, ki je enakovredna. Zato tozadevno tega pediatri nismo čutili in otroci niso bili na škodi zaradi tega," je za TV Slovenija povedala pediatrinja Bernarda Vogrin.

Vendar pa se težave pojavljajo tudi pri drugih zdravili. "Sin je alergik in prejema podkožno imunoterapijo zaradi alergije na trave in pršice. Na pediatrični kliniki so nas obvestili, da je zdravila za imunoterapijo zaradi alergije na pršico zmanjkalo in da je motena dobava ter da ne vedo, kdaj bodo zdravilo dobili in da zaradi tega prekinjajo začasno terapije. Terapije po navadi trajajo od tri do pet let, in ko se prekine, sta terapija in ves ta čas izgubljena," je povedala Julija Kočar.

V lekarniški zbornici pojasnjujejo. da se s tovrstnimi težavami srečujejo v celotni Evropski uniji in da je to posledica tega, da je večina zdravilnih učinkovin in zdravil proizvedena zunaj EU-ja, pretežno v Aziji. Covid je pomanjkanje še povečal, saj so se pojavljale težave pri dobavah in transportu.

V Lekarnah primanjkuje nekaterih zdravil