Zagovorniki e-cigaret trdijo, da jim pomagajo pri odvajanju od kajenja. Foto: Reuters
Zagovorniki e-cigaret trdijo, da jim pomagajo pri odvajanju od kajenja. Foto: Reuters
New York je napovedal oster boj cigaretam. Foto: EPA

Nasprotovanja skorajda ni bilo, saj je za prepoved glasovalo 43, proti pa le osem mestnih svetnikov.
Mestna svetnica Christine Quinn je menila, da elektronske cigarete, ki simulirajo učinek kajenja tobaka z nikotinsko paro, dajejo potuho tistim, ki se težje odvadijo od kajenja. Zakon naj bi začel veljati po štirih mesecih.

Ukrep mestnega sveta New Yorka, ki mu bodo po pričakovanjih sledili podobni po drugih mestih ZDA, pomeni udarec za novo industrijo elektronskih cigaret. Ta si je obetala zaslužke od kadilcev pravega tobaka, proti kateremu so v ZDA že pred leti napovedali oster boj.
Vse manj kadilcev
Začelo se je s skokovito rastjo davkov, ki so v New Yorku ceno škatlice cigaret povišali na 12 dolarjev, sledile pa so zakonske prepovedi kajenja najprej v zaprtih prostorih, nato pa še ponekod na prostem. New York je postal tudi prvo večje mesto, ki je dvignilo starost za kupovanje tobačnih izdelkov na 21 let.

Na čelu prizadevanj je bil župan Michael Bloomberg, ki trdi, da se je zaradi vseh ukrepov kajenje v New Yorku v 12 letih, odkar je na oblasti, zmanjšalo za četrtino. Za polovico naj bi znižali kajenje med najstniki. Pričakovana življenjska doba za rojene od leta 2010 naprej pa naj bi se povišala na kar 81 let.

Razprava o plusih in minusih elektronskih cigaret še vedno poteka, nedavna raziskava, objavljena v britanski zdravstveni reviji The Lancet, pa trdi, da so e-cigarete prav tako učinkovite kot obliži, če se želite odvaditi kajenja.

V EU-ju je sicer ravno v sredo odbor stalnih predstavnikov držav članic pri Evropski uniji (Coreper) potrdil kompromisno besedilo tobačne direktive, ki zadeva tudi e-cigarete. Članice Unije lahko te uvrstijo med medicinske proizvode, če je to v skladu z njihovo zakonodajo na področju farmacije.