Na ljubljanski urgenci je bila v noči na ponedeljek okužena oseba z novim koronavirusom. Foto: BoBo
Na ljubljanski urgenci je bila v noči na ponedeljek okužena oseba z novim koronavirusom. Foto: BoBo

Oseba, za katero se je pozneje izkazalo, da je okužena, je čakala v skupni čakalnici, ki združuje oddelke službe nujne medicinske pomoči ter internistične prve pomoči in kirurške prve pomoči Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Oseba je sicer v čakalnici nosila masko in vzdrževala varnostno razdaljo.

Naslednja dva tedna naj zato svoje zdravstveno stanje opazujejo vsi bolniki in njihovi spremljevalci, ki so bili od nedelje od 23. ure do ponedeljka do 5. ure zjutraj v čakalnici urgentnega bloka. V primeru znakov akutne okužbe dihal, kot so nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah, naj najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem naj zdravniku povedo, da so v omenjenem obdobju obiskali ljubljansko urgenco.

Na NIJZ-ju so ob tem še pojasnili, da je verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci okužili, majhna, saj je za prenos bolezni potreben tesnejši stik kot na 1,5 metra. "Za preprečevanje širjenja okužb dihal svetujemo upoštevanje preventivnih ukrepov, še posebej je pomembna uporaba mask v vseh zdravstvenih institucijah," so še dodali. Prav tako je pomembno, da ob znakih akutne okužbe dihal ostanemo doma in omejimo stike z drugimi ljudmi ter upoštevamo higienske ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe.

V dravograjskem DSO-ju potrdili tri okužbe
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ponedeljek: 1415 testov in 41 novih okužb

V ponedeljek je bilo po 1415 opravljenih testiranjih potrjenih 41 okužb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 25 bolnikov s covidom-19, dva potrebujeta zdravljenje na intenzivni negi, kar je eden manj kot dan prej.

Skupno število potrjenih okužb v Sloveniji je po ponedeljkovih 41 primerih naraslo na 2924. Skupno je bilo opravljenih 160.239‬ testov. Ponedeljek je minil brez smrti bolnikov s covidom-19, skupno število ostaja 133.

Po do zdaj zbranih podatkih je vnesenih pet primerov, in sicer po eden iz Hrvaške, Rusije, Avstrije in dva iz BiH-a, je na novinarski konferenci o aktualnem dogajanju, povezanem s koronavirusom, dejal Jelko Kacin. Večina potrjenih okužb (16) je lokalnih prenosov, 13 jih je neznanega izvora, sedem primerov je še v epidemiološkem poizvedovanju, je še pojasnil Kacin in dodal, da to kaže, da smo vnos iz tujine za zdaj uspešno omejili. "Večji del novookuženih ostajajo posamezniki, ki so že bili v karanteni," je ob tem poudaril vladni govorec.

Kot je na Twitterju sporočila vlada, so bili v ponedeljek iz bolnišnic odpuščeni trije bolniki, ki so uspešno prestali zdravljenje. Trije bolniki s covidom-19 so bili v bolnišnično zdravljenje sprejeti na novo, tako da število hospitaliziranih ostaja nespremenjeno (25). Zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego potrebujejo trije bolniki, kar je eden manj kot dan pred tem.

Po zadnji oceni NIJZ-ja je v Sloveniji 468 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.

Deset primerov okužbe je bilo v ponedeljek potrjenih pri ljudeh, starih od 35 do 44 let, devet pa pri tistih med 45. in 54. letom starosti. Po številčnosti ponedeljkovih okužb sledijo starostne kategorije od 25 do 34 let (5), od 5 do 14 let (4) in od 55 do 65 let (4). Po tri okužbe so bile potrjene v starostnih skupinah od 15 do 24 in od 75 do 84 let, dve v skupini od 65 do 74 let, med potrjenimi primeri pa je bil tudi otrok, mlajši od petih let.

V ponedeljek je bilo pet okužb potrjenih pri občanih Ljubljane, štiri pri občanih Rogaške Slatine, po tri okužbe pa so bile potrjene pri občanih Celja in Murske Sobote. Po dva primera sta bila potrjena pri prebivalcih občin Maribor, Sevnica in Krško, po eden pa pri tistih s stalnim prebivališčem v občinah Novo mesto, Šentjur, Tržič, Lendava, Črnomelj, Brežice, Domžale, Ilirska Bistrica, Slovenska Bistrica, Vrhnika, Ankaran, Prebold, Semič, Moravske Toplice, Nazarje, Ormož, Postojna, Rače – Fram, Tabor in Turnišče.

Okužba v Šolskem centru Krško-Sevnica