Po mnenju strokovnjakov je mikroplastika v telo vstopila skozi materina pljuča ali s prehrano skozi črevesje. Foto: Pixabay
Po mnenju strokovnjakov je mikroplastika v telo vstopila skozi materina pljuča ali s prehrano skozi črevesje. Foto: Pixabay

Raziskovalci rimske bolnišnice Fatebenefratelli ter politehnike italijanske dežele Marke so ugotovili, da so bile placente, ki so jih preiskovali, sestavljene ne samo iz človeških celic, ampak tudi iz neorganskih snovi.

Proučevanje posteljic šestih zdravih nosečnic, starih od 18 do 40 let, ki so privolile v sodelovanje, je razkrilo 12 odkritih drobcev mikroplastike, med drugim polipropilen, ki se uporablja tudi za izdelavo plastičnih zadrg. "Ob vsebnosti plastike v telesih prihaja do motenj imunskega sistema, ki celo to, kar ni organsko, prepozna za svoje. Mame otrok so bile šokirane, ko so izvedele za to," je dejal avtor raziskave in direktor ginekologije rimske bolnišnice Antonio Ragusa.

Ali je vsebnost mikroplastike v telesu za otroke nevarna, še ni znano.

Izsledke italijanske raziskave so objavili v znanstveni reviji Environment International.
Posteljica ali placenta je organ, v katerem poteka izmenjava snovi med materino in plodovo krvjo, skoznjo se izločajo hormoni in preprečuje nekaterim škodljivim snovem prehod od matere k plodu. Ob porodu ima posteljica obliko diska in je običajno težka okrog 470 g. Naloge posteljice so številne: na eni strani ohranja nosečnost in oskrbuje plod, na drugi strani pa nadzoruje materino presnovo.