Novi prostori za izvajanje postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. Foto: BoBo/Valter Leban
Novi prostori za izvajanje postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. Foto: BoBo/Valter Leban

"Program je ključen tako za preživetje naše ustanove, ki v zadnjih dveh letih zaradi padca natalitete v Sloveniji širi svoj program, kot za številne pare. Potrebe po zdravljenju neplodnosti namreč iz leta v leto naraščajo," je v nagovoru na slovesnosti ob odprtju povedal direktor postojnske bolnišnice Aleksander Merlo.

Vrednost naložbe za ureditev 200 kvadratnih metrov v pritličju bolnišnice je 1,1 milijona evrov, denar zanjo je prispevalo ministrstvo za zdravje, dodatnih 250.000 evrov pa je vrednost opreme.

Nova naložba bo prinesla tudi nekaj novih visoko kvalificiranih delovnih mest, čeprav se v postojnski bolnišnici lahko pohvalijo, da nimajo kadrovskih težav. Tudi siceršnja visoka izobrazbena struktura zaposlenih v bolnišnici pomeni višjo raven oskrbe porodnic, novorojenčkov in bolnic.

V centru bodo delovali od trije do štirje zdravniki ginekologi, ki so specializirani za zdravljenje neplodnosti, in opravijo klinični del postopka ter prenos zarodkov, in embriologi, ki opravijo laboratorijski del postopka oploditve z biomedicinsko pomočjo. Tako zdravniki kot anesteziologi bodo tam neprekinjeno 24 ur vse dni v tednu.

Prevolnik Rupel: Pomembno je, da država parom, ki si želijo otrok, to tudi omogoča

Dolgo načrtovani center je po ljubljanskem in mariborskem tretji javni v Sloveniji in je tako po dostopnosti kot uspešnosti postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo med vodilnimi v Evropi. Odprtja sta se udeležila tudi predsednik vlade Roberta Goloba in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Ministrica je poudarila, da je center pomemben za celotno državo, saj nataliteta iz leta v leto pada, lani kar za 15 odstotkov glede na predhodno leto. "Zato je pomembno, da država parom, ki si želijo otrok, to tudi omogoča," je dejala.

Tretji slovenski center za izvajanje postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo

Lora Roglič bolnišnici podarila Primoževo rožnato majico

Predsednik vlade pa je v izjavi ob koncu slovesnosti dejal, da je vesel nove pridobitve, saj postojnsko porodnišnico in delo tamkaj zaposlenih dobro pozna. Prisotne je na slovesnosti pozdravila tudi soproga znanega slovenskega kolesarja Lora Roglič, ki je postojnski porodnišnici ob tej priložnosti podarila rožnato majico vodilnega na lanski kolesarski dirki po Italiji, ki jo je Primož Roglič oblekel po veličastni etapni zmagi na Svete Višarje in bo v prihodnje krasila avlo postojnske porodnišnice.

V postojnski bolnišnici se vsako leto rodi okoli 1500 novorojenčkov, lani so našteli 1460 porodov in nekaj več otrok. Poleg tega vsako leto izvedejo okoli 1000 velikih in malih operativnih posegov, zelo uspešni so zlasti pri zdravljenju razširjenih rakavih obolenj.

Odprtje centra za zdravljenje neplodnosti