Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Rdeča nit dejavnosti ob dnevu varnosti pacientov je prizadevanje za opolnomočenje bolnika z upoštevanjem njjihovega glasu, so poudarili na ministrstvu za zdravje. S tem namenom pripravljajo aplikacijo, s katero bodo lahko bolniki, svojci in zdravstveni delavci anonimno sporočali vse težave, ki so jih doživeli med zdravstveno obravnavo. To bo omogočilo korektivno in preventivno ukrepanje, hkrati pa bo aplikacija učna platforma za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti, so navedli v sporočilu za javnost.

Varnost bolnikov je namreč odgovornost vseh sodelujočih v zdravstveni obravnavi – prav bolniki sami lahko znatno pripomorejo k izboljšanju varnosti in kakovosti zdravstva. Pokazalo se je, da ima vključevanje bolnikov in njihovih družin v zdravstveno oskrbo pomembno vlogo za varnost bolnika in pripomore k večji uspešnosti izidov zdravljenja ter seveda k večjemu zadovoljstvu bolnika, so poudarili na ministrstvu.

Opozorila o tem, da odnos med napako in krivdo ni urejen

Tudi generalni sekretar Zveze organizacij pacientov Slovenije Gregor Cuzak je na novinarski konferenci v petek dejal, da lahko bolniki pripomorejo k večji varnosti, če razumejo terapijo in se z njo strinjajo, prav tako, če razumejo postavljeno diagnozo.

Sorodna novica V središču dneva odprtih vrat bolnišnic in zdravstvenih domov varnost pacientov

To ne pomeni, da postanejo strokovnjaki, ampak da zaupajo strokovnjakom in včasih opozorijo na nenamerne napake – njihova vloga tako ni zgolj pasivna. "Vemo, da ko smo odpuščeni iz bolnišnice, je kakovost našega zdravljenja odvisna tudi od tega, kaj mi počnemo," je poudaril. V zvezi si sicer prizadevajo za ločevanje napak v zdravstvu od krivde. "Napaka je najprej priložnost, da si jo priznamo, potem pa je priložnost, da se iz napake nekaj naučimo," je poudaril.

Po njegovem mnenju podatki kažejo, da v Sloveniji rezmerje med napako in krivdo ni urejeno, saj je na nacionalni ravni ministrstvu za zdravje letno prijavljenih samo 100 napak. Glede na število zdravstvenih storitev pa bi po njegovih besedah pričakovali, da bi bilo letno prijavljenih 20.000 napak. Med njimi so tudi primeri nepravilnosti, zelo redko pa se pojavijo naklepne napake ali malomarnost, je prepričan Cuzak.

Več stavb in spomenikov bo zasvetilo v oranžni barvi

Pred dnevom pacientov je v petek v 14 bolnišnicah in zdravstvenih domovih v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Celju, Kopru, Novi Gorici, Murski Soboti, na Jesenicah, Golniku in v Radečah potekal dan odprtih vrat. Skupna tema vseh dejavnosti je bila opolnomočenje bolnika.

Danes zvečer pa bodo nekateri mostovi, spomeniki in stavbe v znamenju svetovnega dneva varnosti pacientov osvetljeni v oranžno barvo.