Oblasti v BiH-u so pošiljke slovenskega mleka zavrnile. Foto: BoBo
Oblasti v BiH-u so pošiljke slovenskega mleka zavrnile. Foto: BoBo
Aflatoksini v slovenskem mleku

Oblasti v BiH-u so Upravo RS za varno hrano zjutraj obvestile, da so pri kontroli uvoza mleka iz Ljubljanskih mlekarn in kranjske kmetijske zadruge Sloga zaznale povišane vrednosti aflatoksina, zato so ti dve pošiljki zavrnile.

Notranji nadzor, ki ga izvajajo v Ljubljanskih mlekarnah in v kranjski kmetijski zadrugi Sloga, je pokazal, da je bilo njihovo mleko negativno na aflatoksin. Rezultati so tako drugačni od tistih v BiH-u, vzporedno vzorčenje pa naj bi izvedla še uprava za varno hrano.

"Sum je treba raziskati"
Direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varovanje rastlin Andreja Bizjak je na tiskovni konferenci pojasnila, da ne nameravajo izpodbijati verodostojnosti rezultatov pristojnega organa v BiH-u, morajo pa narediti vse, da se prepričajo, da so izdelki, ki jih slovenski proizvajalci pošiljajo v tretje države, varni. Povedala je, da za zdaj niso našli sumljivega rezultata, "kaj šele pozitivnega", je pa treba sum iz BiH-a vsekakor raziskati.

V. d. generalnega direktorja Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Jernej Drofenik je pojasnil, da je za varnost izdelkov v prvi vrsti odgovoren nosilec dejavnosti, torej Ljubljanske mlekarne in kranjska zadruga Sloga. Svetuje jim, naj izvajajo poostren notranji nadzor in analize na aflatoksin.

Za pristojni urad v BiH-u je analize mleka, ki so pokazale na povišano vsebnost aflatoksina v mleku, izvedel laboratorij v Beogradu. Drofenik je pojasnil, da po njihovih podatkih beograjski laboratorij za to ni akreditiran, kar pa ni nujno, da je rezultat nepravilen.

Uprava za varno hrano zdaj ugotavlja, za katere pošiljke gre, in je v stiku z organi BiH-a za dodatna pojasnila. Hkrati so aktivirali nadzorne organe in proučujejo, kakšen notranji nadzor izvajata ta dva proizvajalca. Nosilcem dejavnosti so hkrati naročili, da morajo v povezavi s tem v skladu za zakonodajo izvesti določene dejavnosti.

Podobno tudi na Hrvaškem
Drofenik je še pojasnil, da so se organi BiH-a za nadzor uvoženega mleka in mlečnih izdelkov odločili zaradi afere, ki je v začetku februarja izbruhnila na Hrvaškem. Hrvaško kmetijsko ministrstvo je s prodajnih polic takrat umaknilo nekatere vrste mleka hrvaških proizvajalcev Vindija in Dukat, saj so zaznali povečano koncentracijo aflatoksina M1, ki je potencialno rakotvoren.

V BiH-u so poleg pošiljk slovenskega mleka ustavili tudi uvoz pošiljk mleka iz Srbije, Madžarske in Nemčije. Vodja tamkajšnjega urada za veterinarstvo Ljubomir Kalaba je dejal, da so veterinarski inšpektorji med nadzorom na meji vzeli vzorce mleka in jih poslali laboratorijem na analizo. Ta je potrdila sum o nedovoljeni vsebnosti aflatoksina.

Vse pošiljke mleka, pri katerih je potrjena povečana vsebnost aflatoksina, so v skladiščih uvoznikov in pod nadzorom veterinarske inšpekcije.

Aflatoksini v slovenskem mleku