Zaradi natančnosti posega pacienti ne potrebujejo transfuzije pa tudi znatno manj analgetikov. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi natančnosti posega pacienti ne potrebujejo transfuzije pa tudi znatno manj analgetikov. Foto: MMC RTV SLO
Robotska operacija v Celju

V Celjski bolnišnici z robotom za zdaj operirajo raka na prostati, od maja letos so opravili 51 takšnih posegov. Prihodnje leto načrtujejo tudi operacije ledvic, pozneje pa še na črevesju, je za TV Slovenija poročala Nada Kumer.

Navdušeni so zdravniki in bolniki
Takšna operacija je prijazna predvsem do bolnikov, saj zaradi natačnosti posega ne potrebujejo transfuzije pa tudi znatno manj analgetikov. "Nobenih bolečin nimam. Vstal sem že drugi dan po operaciji," pojasnjuje eden izmed pacientov.

Robot navdušuje tudi kirurge, saj so instrumenti po besedah vodje projekta Da Vinci Sandija Poteka prirejeni tako, da je ravnanje z njimi lažje in so natančnejši. Boljša je tudi vidljivost, saj je slika dogajanja med posegom povečana in tridimenzionalna. "Že 38 let sem v tej kirurgiji in sem zelo presenečen. Nisem si predstavljal, da je ta vrsta kirurgije tako drugačna in enaka," pa je svoje vtise strnil kirurg Bojan Tršinar.

Stal je 1.750.000 evrov
Zaradi natančnosti posega pacienti, denimo, ne potrebujejo transfuzije pa tudi znatno manj analgetikov. Prednosti je torej mnogo, ovira pa je predvsem denar. V Celju so za napravo odšteli milijon 750 tisoč evrov. A videti je treba tudi prihranke, poudarjajo, saj namesto treh operirata le dva kirurga, bolnik pa se zelo hitro vrne v normalno življenje in manj časa preživi v bolnišnici.

Robotska operacija v Celju