V Sloveniji na nov organ čaka več kot 200 bolnikov

Če bo število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno terapijo, naraščalo, to ne pomeni ničesar dobrega za bolnike, ki čakajo na nov organ. "Iz teh okolij se odkrivajo mogoči darovalci in v teh istih intenzivnih enotah ležijo pacienti po uspešni presaditvi organov," je za Televizijo Slovenija povedal Andrej Gadžijev iz Javnega zavoda za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant. Na presaditev organa v Sloveniji sicer trenutno čaka 211 bolnikov.

Evropski dan darovanja organov in tkiv

Ob evropskem dnevu darovanja organov in tkiv, ki ga zaznamujemo 10. oktobra, v zavodu Slovenija-transplant opozarjajo, da epidemija covida-19 ni in ne sme zaustaviti darovanja in zdravljenja s presaditvijo organov.

Po podatkih zavoda je bilo v ponedeljek na čakalnem seznamu 211 bolnikov, od tega 54 za srce, 117 za ledvico in 33 za presaditev jeter. Sedem bolnikov čaka nova pljuča, štirje pa trebušno slinavko. Povprečne čakalne dobe za srce sicer znašajo 247 dni, za urgentne presaditve pa 50 dni.

(Vir: STA)

"Seveda se bojmo – ob naraščanju števila pacientov, ki zaradi covida potrebujejo intenzivno terapijo, bo prostora zmanjkalo za transplantirane bolnike," je ob tem dejal vodja Centra za transplantacijsko dejavnost Ivan Kneževič. Presaditev organa je namreč za marsikoga edina možnost za preživetje. "Velika večina bolnikov ima samo to eno možnost, ki jo dobijo in se nato ne ve, ali jo bodo še kdaj," je dejal Kneževič.

Med njimi je bil tudi Radoslav Gojkovič, pri katerem so se prve težave s srcem pojavile pred dvajsetimi leti, pred petimi leti pa se mu je stanje poslabšalo. Edina možnost je bila presaditev, na novo srce pa je v bolnišnici čakal sedem mesecev. Organ je dobil 31. decembra 2015. "Novo leto, novo življenje," je takratne občutke opisal Gojkovič. Prej je bil priklenjen na posteljo, danes pa se počuti odlično. "Sprehajam se, tudi včasih igram nogomet, z družino sem, to je najbolj pomembno," je dejal Gojkovič.

A še vedno približno deset bolnikov vsako leto ne dočaka novega organa. Letos pa se je za darovanje organov opredelilo za tretjino manj ljudi kot lani. "Možnosti za osebni vpis, se pravi obisk naših vpisnih mest, so se zaradi situacije s covidom in ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe bistveno zmanjšale," je dejal Gadžijev. Zato v Slovenija-transplantu poudarjajo, da se je za darovanje organov mogoče opredeliti tudi elektronsko, prek portala eUprava.