Za eno leto licenco izgubila babica iz zavoda Pinard

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije je v rednem strokovnem nadzoru nad delovanjem zavoda Pinard ugotovila več napak, povezanih z neupoštevanjem strokovnih usmeritev za porod na domu. Te določajo dejavnike tveganja za takšen porod, med njih so denimo uvrščajo določena bolezenska stanja porodnice, kot je sladkorna bolezen, in pa oddaljenost kraja poroda od prve porodnišnice.

Predsednica zdravstvene in babiške nege Monika Ažman. Foto: Televizija Slovenija/posnetek zaslona
Predsednica zdravstvene in babiške nege Monika Ažman. Foto: Televizija Slovenija/posnetek zaslona

Kot so nam sporočili z ministrstva za zdravje, je zbornica zdravstvene in babiške nege prejela več prijav zaradi dela babice. Po besedah predsednice te zbornice Monike Ažman pa so se nepravilnosti zgodile pri več porodih.

"Mi smo v enem strokovnem nadzoru pregledali različne dokumentacije različnih porodov, pri različnih primerih je prišlo do različnih odstopanj," je dejala Ažman in pritrdila, da je bilo posredno ogroženo življenje.

Zavod Pinard je zasebni zavod iz Postojne, ki je po svojih besedah ponujal obporodno oskrbo po meri ženske. Zavodu je ministrstvo za zdravje 1. marca začasno odvzelo dovoljenje za upravljanje dejavnosti prav zaradi ugotovitev rednega nadzora, od 15. aprila pa je zavod v postopku likvidacije.

Njegova zastopnica je Tejča Moškrič, nekoč Teja Škodič Zakšek, ki je bila po poročanju Dnevnika pred časom tudi predstojnica oddelka za babištvo na ljubljanski zdravstveni fakulteti. Moškrič smo zaprosili tudi za komentar, vendar se ni odzvala.