Foto: Reuters
Foto: Reuters

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je v soboto pojasnila, da je šlo pri ljudeh, ki so izpolnjevali pogoje za testiranje, kar pomeni, da so se v zadnjih dneh mudili na ogroženih območjih in kazali ustrezne simptome bolezni, predvsem za tiste, ki so bili na Kitajskem in v sosednji Italiji.

Odsotnost potrjenega primera ne pomeni, da ne bo kmalu prvega, je še poudarila Pirnatova in dodala, da NIJZ dnevno spremlja pojavljanje novih okužb po Evropi in svetu.

Uradno informacijo o prvih primerih okužbe s koronavirusom v Furlaniji Julijski krajini so dobili na občini Nova Gorica. Župan Klemen Miklavič je zato pri zdravstvenih ustanovah na območju znova preveril pripravljenost. "Institucije so pripravljene, jasni so postopki in protokoli ukrepanja v tem primeru," so zapisali v sporočilu za javnost. Župan Miklavič je poklical tudi vodstva goriških igralnic. "Po njihovih informacijah v igralnicah izvajajo visoko stopnjo preventivnih ukrepov, ki vključujejo informiranje gostov in zaposlenih, namestitev večjega števila razkužil in drugih higienskih ukrepov, vključno z vljudnim zavračanjem vidno bolnih obiskovalcev in pogostejšim čiščenjem avtomatov," so še zapisali.

Sorodna novica Okužbe z novim koronavirusom odkrili še v Trstu in Vidmu

Navodila družinskim zdravnikom

Slovenski družinski zdravniki pa so v petek dobili poenotena navodila, kako ravnati v primeru suma okužbe. Brise za testiranja pa zaradi racionalizacije kadrov in opreme jemljejo na 16 točkah, bolnišnice pa nadaljujejo preventivne in zaščitne ukrepe.

Pristojne zdravstvene službe poudarjajo, da naj vsak bolnik, ki sumi, da je okužen z novim koronavirusom, po telefonu najprej pokliče svojega izbranega zdravnika. Če ta ne dela, naj pokliče najbližjo dežurno ambulanto. Zdravnik bo presodil, ali je sum upravičen in je treba opraviti testiranje.

V tem primeru bo zdravnik bolnika napotil na ustrezno vstopno točko, ki jo bo tudi obvestil o bolnikovem prihodu.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se