Prazni vodni avtobusi v Benetkah. Izbruh bolezni je vplival na močan upad turizma. Foto: Reuters
Prazni vodni avtobusi v Benetkah. Izbruh bolezni je vplival na močan upad turizma. Foto: Reuters

V italijanski deželi Furlanija - Julijska krajina je obveljal predlog predsednika dežele Massimiliana Fedrige, da šole, vrtci in univerze ostanejo zaprti do 8. marca – čeprav je več županov predlogu nasprotovalo.

Varnostne ukrepe so nekoliko razrahljali, saj knjižnice ostajajo odprte, omogočili pa bodo tudi športne in kulturne prireditve, je za RTV Slovenija poročala Mojca Dumančič.

V FJK je okuženih šest ljudi – trije v Vidmu, dva v Gorici in eden v Trstu. Nihče izmed njih nima vidnejših znakov okužb in ni hospitaliziran v bolnišnici.

Prvo okužbo so v soboto potrdili pri 50-letniku iz Gorice, ki se po besedah župana Rodolfa Ziberne počuti bolje in nima več vročine. Zbolel je po obisku v bolnišnici v Trevisu, kjer je bil na obisku pri sorodniku.

Do takrat so v deželi načrtovali, da bodo izobraževalne ustanove po enem tednu zaprtja v ponedeljek znova odprli, a so prvi primeri okužb sprožili polemike glede ukrepa.

Šest primerov okužb ob zahodni meji Slovenije

Število smrtnih žrtev naraslo na 34

V Italiji je število smrtnih žrtev bolezni covid-19 naraslo na 34. Število okuženih je naraslo na 1700. Agencija za civilno zaščito je ob tem še sporočila, da je po izbruhu novega koronavirusa v Italiji pred desetimi dnevi ozdravelo skupno 83 ljudi.

Sorodna novica Prvi primer okužbe v Furlaniji - Julijski krajini odkrili v Gorici

Največ okuženih je v deželah Lombardija, Benečija (Veneto) in Emilija - Romanja.

Tako na Irskem kot v Luksemburgu sta okužena moška, ki sta se pred kratkim vrnila s severa Italije.

Sedma okužba na Hrvaškem

Na Hrvaškem so medtem potrdili sedmi primer okužbe. Kot je sporočila hrvaška civilna zaščita, gre za človeka, ki je imel bližnje stike z enim izmed obolelih z Reke. Na Reki so tako skupaj štirje okuženi, preostali trije so v Zagrebu. Vsi so pod medicinskim nadzorom.

Prve tri okužbe na Češkem

Zdravstveni minister Adam Vojtech je sporočil, da so na Češkem potrdili prve tri primere okužb. Vsi trije bolniki, ki so se vrnili s potovanja po severu Italije, kažejo blage simptome bolezni.

Zaprtje muzeja Louvre

Znameniti muzej Louvre v Parizu, ki ga vsak dan obišče na tisoče ljudi, so zaprli zaradi strahu pred širjenjem novega koronavirusa.

"Muzeja danes ne moremo odpreti," je v kratkem sporočilu zapisalo vodstvo. Kdaj naj bi se to zgodilo, niso napovedali.

Virus v Armenijo prišel iz Irana

Tudi iz Armenije poročajo o prvem primeru okužbe. Gre za 29-letnika, ki se je vrnil iz Irana, zdaj pa je v dobrem stanju, je dejal premier Nikol Pašinjan.

Šole v Italiji bodo izvajale pouk po spletu