V UKC Ljubljana se soočajo z novim odstopom. Z mesta vodje službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki je odstopila Mirta Koželj. Foto: BoBo
V UKC Ljubljana se soočajo z novim odstopom. Z mesta vodje službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki je odstopila Mirta Koželj. Foto: BoBo

V torek je potekala izredna seja strokovnega sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, saj vodstvo tekoče obvešča člane strokovnega sveta o stanju na programu zdravljenja otrok s srčnimi boleznimi. Iz njihovih navedb izhaja, da glede na informacije, ki so jih medijem posredovali prejšnji teden po seji sveta UKC v sredo in v petkovem sporočilu za javnost, bistvenih sprememb še ni.

Zagotavljajo namreč, da se vodstvo še naprej trudi z iskanjem pediatrov specialistov kardiologov, ki bi prišli v UKC. Kot so zapisali, je predvideno, da pride v sredo na razgovor v UKC pediater specialist kardiolog iz Bosne in Hercegovine.

Pri tem pa so znova podprli vsa prizadevanja za takojšnjo sprostitev zakonodaje, ki je že doslej preprečevala zaposlitve tujih zdravnikov, ki prihajajo v Slovenijo izven EU-ja. Po njihovih informacijah naj bi spremembo zakona o zdravniški službi, ki jo je pripravilo ministrstvo za zdravje, vlada obravnavala ta teden.

Nov odstop na pediatriji
V UKC Ljubljana so potrdili tudi odstop Mirte Koželj z mesta vodje službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki. O želji Koželjeve, da odstopi, je poročalo Delo, ki navaja, da bo z oddelka čez devet dni odšel še zadnji specialist za otroško srce, na oddelku pa bi tako ostala sama, pri čemer ni specialistka za otroško, ampak odraslo srce.

V UKC so pojasnili, da je urnik službe za kardiologijo za naslednji mesec pripravljen. V času odpovednega roka z mesta vodje pa bosta vodstvi UKC Ljubljana in Pediatrične klinike čim prej imenovali novega vodjo.

Že prejšnji teden je za takojšnjo razrešitev zaprosila tudi strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič. Strokovno vodenje pediatrične klinike je prevzel njen dosedanji namestnik in predstojnik kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo na pediatriji Janez Jazbec.

Dolgotrajne težave
Težave na otroški kardiologiji se vlečejo že več let. UKC že več kot desetletje nima svojega otroškega srčnega kirurga. S 7. julijem pa odhaja še zadnji otroški kardiolog, s čimer bodo ostali brez svojega strokovnjaka in tako ne bodo mogli zagotoviti nenehne bolnišnične oskrbe in 24-urne pripravljenosti za otroke s srčnimi boleznimi.

Po seji sveta UKC-ja prejšnji teden so sicer napovedali, da bosta to delo začasno prevzela dva pediatra s pediatrične klinike, strokovno podporo pa jima bodo nudili otroški kardiologi iz tujine in en kardiolog iz kirurške klinike.

V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar je kasneje sporočil, da so se uspeli dogovoriti z ameriškima strokovnjakoma s področja otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. Izrazil je pričakovanje, da bosta začela v Ljubljani delati že 8. julija in bosta zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. A ker nista iz EU-ja, bo treba pred tem še sprejeti spremembo zakonodaje, ki bi olajšala njun prihod.