V UKC-ju Maribor nujno potrebujejo štiri dodatne anesteziologe. Foto: BoBo
V UKC-ju Maribor nujno potrebujejo štiri dodatne anesteziologe. Foto: BoBo
V Maribor prihajajo tuji anesteziologi

O rešitvi uvoza tujih zdravnikov so se na sestanku dogovorili ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina in direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Gregor Pivec. V UKC-ju Maribor se namreč že dalj časa spopadajo s pomanjkanjem anesteziologov, zaradi česar opravljajo manj operacij.

Ministrica Kolar Celarčeva je dejala, da Pivcu, ki je na čelu UKC-ja Maribor že 20 let, zaupa, saj ga je pred kratkim izbral in podprl svet zavoda, kar pomeni, da jih je prepričal s kakovostnim in strokovnim programom. Za pomanjkanje in odhode anesteziologov je po predvidevanjih ministrice kriva bližina Avstrije, kjer si lahko obetajo bistveno višje zaslužke.

Pivec je dejal, da bodo anesteziologe v prihodnje skušali zadržati s kakovostnim delom, saj so s finančnim nagrajevanjem glede na sistem plač v javnem sektorju omejeni.

570 posegov manj
Do uvažanja tujih zdravnikov so bili sprva skeptični, je pojasnil Možina, a v mariborskem primeru je to povsem upravičeno. Po Pivčevih besedah operacije že naročenih bolnikov v UKC-ju ne odpadajo, se je pa obseg dela v zadnjem mesecu in pol zmanjšal za 2,7 odstotka, kar pomeni 570 posegov manj. To se še ne kaže na čakalnih dobah, a če bi pomanjkanje anesteziologov trajalo dalj časa, bi se čakalne dobe za bolnike začele podaljševati, je še dodal.

V UKC-ju Maribor imajo 18 specialistov anesteziologije in 26 specializantov, od katerih bodo štirje predvidoma specializacijo končali letos. Štiri tuje zdravnike bi tako potrebovali le za reševanje trenutnih težav. Na vprašanje, v kolikšnem času bi lahko dejansko dobili zdravnike iz tujine, Pivec ni podal odgovora. Pri delu bo verjetno znatna težava jezik, tako da preučujejo možnosti, da bi na začetku angažirali tudi prevajalce.

V preteklih mesecih so se sprva dogovorili, da bi jim na pomoč priskočili zdravniki anesteziologi iz drugih bolnišnic v državi, tudi iz UKC-ja Ljubljana. Najprej je izrazilo pripravljenost za sodelovanje 18 anesteziologov, je dejal Pivec in nadaljeval, da so pogodbe sklenili le z osmimi, saj drugi niso bili zadovoljni z višino ponujenega plačila. UKC Maribor jim je ponudil 42 evrov bruto na uro, kar je po Pivčevih navedbah zgornja meja, koliko lahko ponudijo v okviru javnega plačnega sistema.

V Maribor prihajajo tuji anesteziologi