Foto: BoBo
Foto: BoBo

Erika Kavaš iz Centra za transfuzijsko medicino UKC-ja Maribor je potrdila, da imajo v zadnjih dveh tednih nižje zaloge krvi. Glede na to, da je bila poraba krvi v istem obdobju lani podobna kot letos, sklepajo, da so nižje zaloge verjetno posledica slabšega odziva posameznih krvodajalcev v severovzhodni Sloveniji.

Zato so se z območnim združenjem Rdečega križa odločili, da se obrnejo na Slovensko vojsko in organizirajo krvodajalsko akcijo posebej zanjo. "Z izrednimi krvodajalskimi akcijami določenih ciljnih skupin lažje koordiniramo delo, zbiranje in zaloge krvi na določenem območju," je povedala.

Po njenih besedah je nujno ohraniti krvodajalstvo v Sloveniji. "Poskušamo ga promovirati, iščemo podporo, tako kratkoročno kot dolgoročno, da bomo tudi čez deset let imeli v Sloveniji prostovoljno, in ne plačanega krvodajalstva," je dejala.

Vojaki se odzivajo v velikem številu

"Veliko pripadnikov Slovenske vojske je rednih krvodajalcev in redno pomagamo sočloveku z darovanjem krvi. Poskušamo pa se vedno tudi v čim večjem številu odzvati na akcije, kot je današnja, da pomagamo takrat, ko pride do kakšne ali skupinske nesreče ali pa je pomanjkanja krvi kot zdaj," je povedal poročnik Jože Damiš. "Starejši se trudimo, da bi pridobili nove krvodajalce med mlajšimi pripadniki Slovenske vojske, in moram reči, da nam to kar uspeva," je dodal.

V UKC-ju Maribor vse ljudi, ki bi tudi želeli darovati kri, prosijo, da se za svoj termin darovanja krvi predhodno dogovorijo na telefonskih številkah centra za transfuzijsko medicino.

Krvodajalec je lahko vsaka zdrava oseba, stara od 18 do 65 let, ki tehta najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko dajo kri vsake štiri mesece, moški vsake tri mesece.